В 29-ти кръг от efbet Лига предстоеше битка за Европа между двата най-български отбора в момента в първата шестица. Вековните съперници между Левски и Славия. В редовния сезон си размениха по една победа като гост – Левски победи в Овча купел 2:0, а Славия спечели на Герена с 2:1. Преди този успех „белите“ не бяха побеждавали „Отбора на народа“ като гост от 4 години насам. Откакто Георги Тодоров зае мястото на Петър Хубчев, Левски нямат загуба, записвайки 2 победи и 2 равенства, но и двата успеха дойдоха като гости на Арда и Берое. Сега „сините“ търсеха първата домакинска победа под ръководството на Георги Тодоров.

 През последния месец с всеки изминал мач съставът на Левски става все по-намален и все по-осакатен. В последните дни клубът се раздели с още четирима от легионерите си – Милан Миятович, Филипе Нашименто, Дени Алар и Хали Тиам, чиято липса най-трудно ще бъде заменена. В пореден мач Георги Тодоров трябваше да разчита на различна стартова единайсеторка. Срещу Славия на вратата започна Георги Георгиев, а защитата пред него бе съставена от капитана Иван Горанов, Холмар Ейолфсон, Мартин Райнов и Ивайло Найденов. В ролята на единствен дефанзивен халф стартира Илия Юруков. Франко Мазурек и Деян Лозев пък бяха двойката вътрешни полузащитници. По крилата започнаха Паулиньо и Стаси Иванов, а на върха на атаката Найджъл Робърта.

LEVSKI.BG

 Двубоят започна в бързо темпо и доста двуостро. В 9-ата минута първа възможност имаха левскарите след опасна атака отляво и разбъркване във вратарското поле, но късметът покри гостите. Те пък отговориха в 13-та минута с опасен удар с глава на Бенгюзов след корнер, но вратарят Георгиев реагира своевременно. В 16-та минута силен удар на Лозев от далечна дистанция бе избит в корнер от Стериакис. След изпълнението му се стигна до разбъркване пред голлинията на „белите“ и Стаси Иванов се оказа най-съобразителен, откривайки резултата. Постепенно играта се успокои, а и топлото време пречеше на футболистите да поддържат дълго време високо темпо. До края на полувремето нямаше сериозни опасности пред двете врати, а отборите постоянно си разменяха владеенето на топката. Славистите допуснаха няколко елементарни грешки в защита и при разигравания в центъра на терена, но „сините“ така и не се възползваха от тях.

 Отново Георги Тодоров направи смяна още на полувремето. На мястото на Деян Лозев се появи Мартин Петков.

Тази смяна логично доведе до по-опасна дясна зона за Левски, докато в пореден мач е неубедителен Паулиньо на левия фланг. Постепенно се разкъсаха линиите в състава на Левски и в центъра започна да зее огромна дупка. Илия Юруков очевидно привърши силите си, а и все още е много далеч от възможностите на Хали Тиам и не може да покрива пространството, което сенегалецът покриваше. След 60-та минута славистите започнаха да натискат и да вдигат темпото. И в 65-та изравниха с гол на Ивайло Димитров, който надигра Иван Горанов във въздуха и отбеляза с глава отблизо след корнер. Играта на Славия изглеждаше много организирана, докато в тази на Левски цареше пълен хаос. Въпреки това „сините“ на два пъти бяха близо до отбелязване на втори гол. В 71-та минута след открадната топка до ъгловото флагче и отлично центриране по земя никой не посмя да стреля между Стаси Иванов и Мартин Петков. При контраатаката „белите“ пък се разминаха с гола, след като Георгиев бе преодолян, но за негов късмет грешката му бе поправена. В 75-та минута неубедителният Мазурек си изработи пряк свободен удар на отлична позиция, на 23 метра фронтално на вратата. Самият аржентинец стреля перфектно, но Стериакис се разтегна максимално и изби топката в корнер.

LEVSKI.BG

 Веднага след това положение в игра се появиха Здравко Димитров и Станислав Костов вместо Илия Юруков и Франко Мазурек. Мачът започна да се изнервя все повече, а в средата за Левски вече нямаше абсолютно никой. Там се мъчеха флангови и централни нападатели. Логично до пълен обрат се стигна в 86-та минута, когато именно през центъра на терена гостите лесно преминаха и с отличен дрибъл и завършек Филип Кръстев матира отбраната на Левски и прати топката по земя покрай наблюдаващия отблизо Георги Георгиев.

 Треньорът на „сините“ извърши последните си смени в 90-та минута, когато в игра влязоха Стайн Спиерингс и 17-годишният Марин Петков на местат на уморените и неубедителни Стаси Иванов и Паулиньо. Юношата в 92-та минута можеше да донесе точката за Левски, но стреля слабо с глава от 3 метра пред вратата на Славия. И така „сините“ се сгромолясаха през второто полувреме и допуснаха славистите да обърнат резултата и да запишат втора поредна победа на Герена с 2:1 през този сезон.

 Първа загуба за Георги Тодоров, откакто пое за пореден път кормилото на Левски. Поражение, дошло след изключително слабо второ полувреме, в което цареше пълна какафония и никой не знаеше какво да прави и къде е неговата зона особено след 60-ата минута. Дали всичко това е на психическа основа или е комбинирано и със слаба физическа подготовка, липса на самочувствие у играчите, липса на мотивация, а може би е съвкупност от всичко това. Самият треньор беше повече от отчаян след края на срещата и заяви, че е очаквал да се стигне до подобна загуба и че нищо добро не чака отбора в следващите два мача. А те са като гости на шампионите от Лудогорец след три дни и след още три дни последно домакинство с Локомотив Пловдив. Въпреки победата преди седмица като гост в Стара Загора на Берое, която беше до голяма степен неочаквана, то със състава, с който разполага Левски в момента, не заслужава класиране в Европа. Но пък именно едно такова класиране би донесло малко свежи пари в касата на клуба, което е изключително важно. Дори и само един кръг да изиграят „сините“ в турнира Лига Европа ще е от полза. Следващата седмица всичко ще стане ясно с изиграването на последните два кръга. Но балонът явно се спуска през второто полувреме срещу Славия и ще бъде цяло чудо, ако отборът в това си състояние вземе точки от шампиона Лудогорец или носителят на Купата на България Локомотив Пловдив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук