Сезон 2019/2020 започна с големи очаквания за Левски и надежди за изграждане на отбор, който да опита да спре хегемонията на Лудогорец. Това обаче се оказаха поредните илюзии. Клубът едва завърши първенството и дори не успя да се класира за Евротурнирите, което изглеждаше на пръв поглед лесно постижимо. Няма да се спираме в тази статия на причините, а ще обърнем внимание на сухата статистика.

  През сезона Левски изигра 40 официални мача, записвайки 19 победи, 10 равенства и 10 загуби. Головата разлика е 60:40, а рейтингът на отбора за сезона е 4.893. Той се изчислява на база алгоритъм между няколко основни показателя за всеки играч.

 С най-висок рейтинг е Давиде Мариани, който обаче участва само в 6 мача от сезона. Швейцарецът, продаден в Ал Шабаб (ОАЕ), е следван от Милан Миятович (5.73), Холмар Ейолфсон (5.65) и Хали Тиам (5.61). Българинът с най-висок рейтинг е вторият капитан на Левски Иван Горанов (5.15), който е и играчът с най-много игрови минути (3 302 в 37 мача), следван от Мартин Райнов (3 075 в 38 мача) и Паулиньо (3 064 в 36 мача).

LEVSKI.BG

 Голмайстор е Найджъл Робърта с 11 гола, а Паулиньо и Станислав Иванов завършиха с по 9 гола. Последните двама са и в Топ 3 на играчите с най-много асистенции. Станислав Иванов е водач в тази категория с 8 голови подавания, следван от Дени Алар с 6 и Паулиньо с 5.

 За никои от феновете не е изненада и кои са сред лидерите за най-много получени наказателни картони. С най-много жълти е Хали Тиам (12), следван от Янис Каргас (11), Иван Горанов и Нуно Рейш (по 9). Изненадващо е само, че сенегалският дефанзивен халф не е бил гонен нито един път през последния си сезон за Левски. Единствените червени картони получиха Нуно Рейш, Иван Горанов, Дени Алар и Живко Миланов (по един).

 През сезона Левски използва 13 (42%) чуждестранни футболисти, но българите бяха цели 18 (58%). През новата футболна година процентът на родните футболисти се очертава да мине 90 пункта. Качеството на чужденците обаче е далеч по-високо от това на българите. Легионерите получиха среден рейтинг от 5.11, докато българите, участвали в мачовете, завършиха със среден рейтинг 4.25.

 Вратарите през сезона имат рейтинг 5.24, защитниците 5.05, халфовете са със среден рейтинг 4.60, а нападателите получиха 4.33. Тези показатели са доказателството къде отборът е имал най-големи проблеми.

 Петър Хубчев и неговия екип водиха отбора в 33 мача и получиха рейтинг 5.011, докато Георги Тодоров със своите помощници бяха начело в последните 7 мача и получиха рейтинг 4.335.

LEVSKI.BG

 Най-полезният защитник в нападение е бил Холмар Ейолфсон с 3 попадения и 4 асистенции, следван от Иван Горанов с 2 гола и 3 голови подавания. С най-нисък рейтинг сред бранителите е преквалифицираният от халф Ивайло Найденов (3.75). От полузащитниците най-слабопредставилият се е Илия Юруков с рейтинг 3.43, а от нападателите е Мартин Петков с 3.77, въпреки че отбеляза първите си 3 гола за първия отбор.

LEVSKI.BG

 За Левски дебют направиха през изминалия сезон двама от юношите на клуба – защитникът Костадин Илиев и атакуващият халф Марин Петков, който бе и най-младият играч на Левски, взел участие сезон 2019/2020 – 16 години и 39 дни. Най-възрастният пък очаквано е сложилият край на спортната си кариера Живко Миланов – 35 години и 343 дни.

 За Левски са отсъдени 2 дузпи и са реализирани от Давиде Мариани (срещу Дунав) и Иван Горанов (срещу цска-София), а срещу Левски 4 – едната бе спасена от Милан Миятович, бита от Драгуш Григоре в четвъртфинал за Купата на България срещу Лудогорец.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук