Левски влиза в новия сезон с победа над Витоша Бистрица. „Сините“ спечелиха в контрола с 2:1 срещу вече изпадналия от efbet Лига отбор, воден от Асен Букарев. Проверката се проведе само седмица преди старта на новото първенство, но не беше за представяне на отбора, както е традиция да се прави. Спарингът срещу Витоша приличаше повече на тестване моментното състояние на играчите.

 Стартовата единайсеторка, с която започна треньорът Георги Тодоров, по всяка вероятност ще претърпи сериозни промени за първия кръг от efbet Лига, който е на 10.08.2020 година срещу Берое. Очаква се следващата седмица да бъде изключително динамична по отношение на трансфери, както входящи, така и изходящи.

LEVSKI.BG

 След дълги часове и многобройни тренировки във фитнеса и на терена на вратата с капитанската лента се завърна Ники Михайлов. Защитата пред него беше сглобена във вариант с Ивайло Найденов на десния бек, централна двойка защитници Янис Каргас и Орлин Старокин, а в ляв бек бе преквалифициран Здравко Димитров. В средата на терена започнаха Илия Юруков, Стайн Спиерингс и тийнейджърът Марин Петков, а по крилата Паулиньо и Мартин Петков. Единствен нападател бе Найджъл Робърта. На резервната скамейка, изключвайки Насиру Мохамед, всички останали 9 футболисти бяха юноши на клуба. На повечето от тях със сигурност ще се разчита и по време на първенството.

 В началото на мача играта бе равностойна, като „сините“ бяха по-активни и опитваха да разиграват и атакуват предимно по десния си фланг. Най-чистите положения в началото на първото полувреме станаха след дълги диагонални подавания отляво зад гърба на защитата към Мартин Петков и последвали остри центрирания. В единия случай Марин Петков пропусна от близко, а във втория Найджъл Робърта. Получиха се и няколко центрирания от страна на гостите през зоната на Здравко Димитров, който се пропукваше най-често и биваше преодоляван от бистричани.

 Стигна се до 22-ата минута, в която левскарите организираха бързо нападение през центъра, при което след центриране на Паулиньо топката стигна до Мартин Петков, който я върна на точката на дузпата, откъдето Марин Петков отри резултата със силен и плътен удар.

 След преполовяването на полувремето темпото в мача поспадна. „Сините“ се опитваха вече да организират атаки и по левия фланг, за да може малко да отпочинат Найденов и Мартин Петков. С отлични намеси като централен защитник се показа Орлин Старокин. В същото време Стайн Спиерингс, който трябваше да организира атаките, имаше доста колебливи изяви. Ники Михайлов не спираше да напътства защитниците пред себе си, а Георги Тодоров постоянно изискваше да се пресира противника, когато владее топката.

LEVSKI.BG

 Така завърши и първото полувреме без повече опасности при резултат 1:0 за Левски. Второто започна отлично за „сините“ и още с първата си атака в 50-та минута на около 26-7 метра фронтално от вратата на гостите беше спечелен пряк свободен удар от Найджъл Робърта. Самият той го изпълни по брилянтен начин и покачи на 2:0.

 След това попадение Георги Тодоров започна със смените. Кабов зае мястото на Марин Петков, а Габриел Галчев това на Илия Юруков. Тези промени наложиха много вътрешни рокади. Мартин Петков влезе в центъра зад Робърта, а Кабов зае позиция по десния фланг. Ивайло Найденов пък застана на мястото на Юруков в центъра на терена, докато младият Галчев пое ролята на десен бек.

 В последвалите минути битката се водеше предимно в центъра на терена, като единствена опасност пред една от двете врати бе след контраатака по левия фланг чрез Здравко Димитров, който пробяга над 50 метра с топката, но центрирането му не беше достатъчно качествено, за да бъде завършено с удар. „Сините“ постепенно вдигнаха оборотите и започнаха да създават напрежение пред наказателното поле на Витоша, но без опасен удар. В игра влезе Илия Димитров на мястото на Мартин Петков, а Ники Михайлов предаде капитанската лента на Орлин Старокин и напусна терена за сметка на талантливия Иван Андонов. Малко по-късно Насиру също влезе в игра на мястото на Паулиньо и застана вдясно на нападението, а Кабов мина вляво.

Въпреки многото ротации през второто полувреме Левски наложи категорично превъзходство във владението на топката и създадените положения.

Стопроцентово такова пропиляха при бърза контраатака Кабов и Илия Димитров, които изскочиха зад отбранителната линия на гостите, но слабото подаване успоредно на вратата на фланговия футблист към централния нападател провали възможността. В ответната и единствена по-опасна атака за второто полувреме играчите от Бистрица успяха да вкарат гол. В 85-ата минута сам и непокрит на три метра от вратата се оказа Терзийски, който разстреля Иван Андонов и намали резултата. До попадението се стигна след серия от индивидуални грешки в защита. За последните няколко минути в игра се появиха младите надежди Дани Начев и Богдан Костов на местата на Здравко Димитров и Стайн Спиерингс. Две минути преди края левскарите можеха да отбележат трети гол, след организирано бързо нападение по десния фланг чрез Насиру, който навлезе в наказателното поле и намери Найджъл Робърта на 5 метра пред празната врата, но той нацели напречната греда и не успя да направи победата по-изразителна. През това второ полувреме с играта си като десен бек Габриел Галчев се понрави, както и Ивайло Найденов като опорен халф.

LEVSKI.BG

 Витоша Бистрица не може да е мерило за Левски, но при настоящото положение около „Отбора на народа“ и голямата бройка неопитни юноши,  които ще бъдат налагани през новия сезон, то проверката и победата са по-скоро с положителен вкус. Вижда се желание в българските момчета и динамика в играта им. Заслужават подкрепата на феновете, без значение дали буреносните облаци ще останат над Герена и през идната седмица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук