В едни други времена нямаше да се отдава особено значение на победа на Левски срещу отбор като Монтана. Успехът щеше да бъде определен като „рутинен“. Но времената са такива, в които победа на стадион „Огоста“ е едва ли не животоспасяваща. Левски е без победа в първите 3 кръга от първенството, реализирал е само един гол, а в цели 10 поредни двубоя за първенство няма „суха мрежа“. При нова загуба ситуацията щеше да придобие катастрофален вид. Можеше да е пагубна за треньор, за кампаниите по финансовото спасяване на клуба, за настройването още повече на феновете едни срещу други, а може би и за решението на определени футболисти дали да останат в отбора или пък за други дали да дойдат. Е, за щастие няма да разберем какво би могло да бъде, тъй като най-накрая положенията си влязоха, казано на жаргон.

 При изключително горещо време от около 35 градуса на терена на стадион „Огоста“ Монтана прие Левски и се надяваше на положителен резултат срещу разклатения български гранд.  Домакините имаха и самочувствието на отбор баз загуба в първите три кръга от първенството (1 победа и 2 равенства). А името „Левски“ е допълнителен стимул. Очакваният празник в Монтана обаче беше развален от избраниците на Георги Тодоров.

LEVSKI.BG

 Старшията на „сините“ започна на вратата с капитана и лидера Ники Михайлов. В защитата пред него се завърна след наказание Ивайло Найденов вдясно, отляво Матео Стаматов. Централна двойка защитници отново бяха Живко Атанасов и Тома Даске, като дефанзивни халфове започнаха Илия Юруков и Орлин Старокин. Пред тях най-накрая в любимата си позиция зад нападателя бе Стайн Спиерингс, по крилата Здравко Димитров и Станислав Иванов. В отсъствието на Робърта атаката бе водена от Паулиньо.

 По-агресивно започнаха домакините, но пък първата стопроцентова ситуация беше в полза на Левски, след като Паулиньо пое топката на центъра и в типичния си стил преодоля двама и намери Стаси Иванов сам на дузпата пред вратаря. Младокът не спря добре кълбото и го изстреля над вратата. След първите по-активни минути за Монтана, изразяващи се в по-скоро хаотичен натиск и няколко далечни блокирани удари, левскарите започнаха да владеят по-трайно топката. Положения нямаше до 28-та минута, в която Старокин я пое в центъра на терена и с отличен дълъг извеждащ пас намери Стаси Иванов, който я свали прецизно на гърди и веднага подаде на Стайн Спиерингс, нахлуващ в наказателното поле. Нидерландецът пое топката и стреля мигновено покрай вратаря за 0:1.

 Последваха минути с много грешки и от двата отбора. Една от тях беше наказана в началото на 42-та минута. Домакините не успяха да се измъкнат от пресата на левскарите и след рикошет в краката на Стаси Иванов топката се озова в Паулиньо, който се намираше на границата на наказателното поле. Бразилецът не се поколеба и стреля неспасяемо с левия крак в далечния долен ъгъл. Резултатът бе удвоен. В 44-та минута Даске сбърка с подаване през центъра и играчите на Монтана организираха бърза контраатака, но за щастие нападателят им Николай Цветков се забави и ударът му бе блокиран. И така на полувремето Левски водеше с цели два гола, въпреки че не играеше особено убедително, но този път за разлика от изминалите мачове реализираха положенията си и с два точни удара отбелязаха два гола. В същото време в защита не позволиха сериозни опасности и не правеха обичайните елементарни грешки.

LEVSKI.BG

 Второто полувреме започна без промени в Левски, което е нетипично за Георги Тодоров. Но пък подновяването на играта бе отлично. Стайн Спиерингс в 47-ата минута пое топката в центъра на терена и необезпокояван стигна до възможност да стреля от около 25 метра фронтално на вратата и го направи технично по земя, което изненада вратаря. Топката се озова в мрежата за 0:3. Три точни удари и 3 попадения. Това липсваше в първите кръгове за играчите на Левски – прецизност. Победата вече изглеждаше сигурна, въпросът беше дали най-накрая левскарите ще успеят да запазят вратата си суха.

 По фланговете играта на „сините“ беше обаче под всякаква критика. Изпълнена с много брак в действията, както на двата бека, така и на двете крила. За щастие в центъра на терена играчите си вършеха работата, като се започне от централната двойка защитници, премине се през дефанзивните халфове и се завърши със Спиерингс и Паулиньо.

 В 66-ата минута в игра се появи Илия Димитров на мястото на уморилия се Илия Юруков. Само минута по-късно левскарите вкараха четвърти гол. Макар и изключително куриозно Ивайло Найденов се записа сред голмайсторите. Пребори се за топката пред наказателното поле и стреля леко по земя към средата на вратата.  Вратарят реагира леко комично, като че ли хвана въображаема топка, а истинската мина покрай него.

 След това четвърто попадение и двата отбора тотално намалиха темпото и чакаха последния съдийски сигнал. Домакините бяха сломени духом, а гостите си бяха свършили работата. Излишно в 73-та минута Стайн Спиерингс си изпусна нервите и си изкара жълт картон след спречкване с противников играч. В 77-ата минута Здравко Димитров и Матео Стаматов напуснаха игра, а на тяхно място се появиха Марин Петков и Деян Иванов.

В 86-ата минута шанс за изява бе даден и на Насиру Мохамед и Мартин Петков, заели местата на Паулиньо и Станислав Иванов. Мачът се доигра без положения в съвсем бавно темпо.

 Убедителната победа на Левски е с живителна сила. Усмивките по лицата на играчи и треньори се върнаха, а феновете най-накрая заспаха спокойно след мач на любимия отбор. Успехът беше задължителен, без значение как е извоюван. Въпреки изразителния резултат играта не беше на желаното ниво, но нека не се съдим поне този път. Предстои пауза от 2 седмици в първенството, в която отборът ще бъде доокомплектован и надеждите в привържениците са победите да се завърнат и на Герена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук