Младежкият национал Матео Стаматов изкара около 14 години в испанския футбол, преди да се прибере в България и да избере Левски за своя първи роден клуб. Успял или не, защитникът със сигурност е научил много в родината на Реал Мадрид и Барселона, а феновете нямат търпение да видят наученото на терена със синята фланелка. Но кой е Матео Стаматов? Тези, които следим българския футбол, знаем, че той имаше професионален договор с Еспаньол, играеше в младежките гарнитури на България и бе смятан за един от най-големите таланти у нас. Общо-взето това.

LEVSKI.BG

Стаматов е роден в Пазарджик, но когато е още малък, родителите му отиват да работят в Барселона. Той започва да играе футбол в училище и приятели го подтикват да се запише в квартален отбор. Той го прави, харесват го. Баба му Мария, на която вероятно е кръстен, го води всеки ден на тренировки, тъй като родителите са на работа. Тя обаче не само го води, но остава на тренировките, като след толкова изгледани занимания самата тя започва да разбира играта. „Условията в Барселона са страхотни. Всички тренировки в Испания са с топка, тичания и упражнения без топка няма“, споделя Матео в едно от редките си интервюта – за „24 часа“.

През 2011 година българинът е забелязан от единия от големите отбори в Барселона – Еспаньол. Четири години по-късно Стаматов подписва професионален договор с „папагалчетата“. През 2014 година го забелязват от английския Арсенал и го пожелават в академията си. Забелязали са го на мача от каталунската юношеска лига между Гава Мар и Еспаньол. Тогава неговият тим печели с 2:0, а Матео се представя на много добро ниво. Стаматов предпочита да остане в Еспаньол и клубът му се отблагодарява за лоялността с професионалния договор.

LEVSKI.BG

В националния отбор, съответно в неговата възрастова категория, е извикан през август 2014 г. за лагер в Германия. Започва да играе с националната фланелка, като предизвикателството пред него е да действа като ляво крило в клубния тим, а в националния – като ляв бек. Титуляр е на европейското първенство през 2015 година, което е в България. Родителите му се прибират у нас, за да го гледат. В Испания отбелязват, че българският бек се представя забележително срещу техния тим и създава опасности с включванията си. За съжаление, България губи с 1:2 в този мач и като цяло отпада в груповата фаза, след като печели само 1 точка.
Сред отбора на Испания се открояват имената на бъдещи популярни играчи на Барселона като Карлес Аленя, Карлес Перес, Марк Кукурея и Дани Олмо, който минава през школата на каталунците. Стаматов познава повечето момчета от този тим, с Олмо дори са били заедно в академията на Еспаньол. Интересно е да се отбележи, че популярният спортен вестник „El Mundo Deportivo“ пише за родния футболист следното: „Той е обещаващ младеж, който може да стигне много далеч, както на клубно ниво, така и с българския национален отбор. Освен това той е играл за каталунския отбор до 16 години“.

През 2016 г. Стаматов печели с Еспаньол трофея на турнира в Маринян, Франция. На финала тимът му побеждава котдивоарския Абиджан след дузпи с 2:1, а интересното е, че испанците печелят всичките си мачове на турнира. Представителят на България се разписва в мача срещу Парма. Интересното за този турнир е още, че той е спонсориран от бившата звезда на Барселона Самуел Ето’о, който присъства в последния му ден и дори награждава Матео и съотборниците му. Френската звезда Лилиан Тюрам също приъства на първото издание на този турнир.

LEVSKI.BG

След толкова години в Каталуня, в Барселона, е малко изненадващо, че защитникът е фен на Реал Мадрид. И макар че идва в Левски като бранител, футболистът, на който се възхищава, играе на позицията, на която е бил доста време в Еспаньол – крило. Става дума за Анхел Ди Мария. В България любимец му е бивше крило – Мартин Петров, с когото е имал честта да се запознае и дори пази негова фланелка. 21-годишният българин мечтае един ден да стигне до мъжки отбор в Ла Лига или Висшата лига.

Иначе Матео изглежда скромен и дори малко затворен, но явно на любовния фронт е открит и победител. Докато е в Испания успява да покори сърцето на риалити звездата Марта Гранеро, заради което влиза в новините на много медии. Двамата демонстрират любовта си, качвайки селфита и общи снимки в социалните мрежи, като си заслужава да споменем посланието, с което красавицата изпраща 2018 година: „Благодаря на 2018-а, че постави най-добрия човек, когото някога съм срещала, на пътя ми. Благодаря на теб, Матео, че направи тази година да завърши по ненадминат начин и да започне още по-добре новата година. Най-доброто предстои, готови сме“.
Испанката е следвана от 165 000 души в Instagram и със сигурност мнозина са завиждали на футболиста на Левски, че владее сърцето ѝ. Последната снимка на двамата обаче е от януари, а дали са още заедно – можем да се надяваме, защото с любовта към нея и любовта към Левски Стаматов ще излиза двойно мотивиран във всеки мач.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук