Симеон Славчев или както всички негови приятели го наричат Мони е един от най-опитните футболисти в редиците на „сините“. Мони започва своята футболна кариера през 2 000-та година в школата на „Септември“ София, където изкарва цели 7 години под вещото ръководство на треньора Христо Денчев. През последния сезон на неговия престой в „Септември“ Славчев е избран за „Най-полезен играч“ в софийското първенство.

levski.bg

През същата тази 2007 година халфът избира да продължи кариерата си в Славия и още същата година става републикански шампион за деца родени през 1993 година. Следващата година Мони е поканен в Академия Литекс от Петко Петков, който става негов треньор. Под негово ръководство полузащитникът става носител на Купата на БФС още през 2009 година, когато на финала неговият отбор побеждава връстниците си от Нафтекс. Отново през същата година на VI-тото издание на Международния юношески турнир „Юлиян Манзаров“ състоял се в Правец Литекс със Симеон Славчев в състава си попадат в т.нар. „желязна група“ в които са още отборите на Левски (София), ЦСКА (София) и Стяуа Букурещ. „Оранжевите“ завършват на първо място в групата си и се класират на финал. Там за трофея спорят с „гранда“ Барселона и след победа с 1:0 печелят турнира.

По това време Станимир Стоилов е старши треньор на Литекс. Той вика Славчев  няколко пъти да тренира с мъжете, но той така и не записва мач за първата формация на Литекс. Това става при Любослав Пенев който след кадрови проблеми с наказани и контузени футболисти е принуден да попълни групата от 18 състезатели с юноши от академията. Така на 31 октомври 2010 Славчев записва първите си минути за първия отбор при домакинската победа над Славия с 2:0.

Въпреки че играе предимно като опорен полузащитник, Мони Славчев има афинитет към атаката и редовно бележи голове от различни положения. В есенния дял на сезон 2013/14 и след изиграни 23 кръга отбелязва внушителните 11 гола, което го прави трети голмайстор на шампионата след Мартин Камбуров с 15 и съотборника му в Литекс Вилмар Джордан с 13 попадения.

На 19 декември 2013 г. е избран за „Най-прогресиращ футболист за 2013 година“.

В началото на 2014 г. печели всички клубни награди за изминалата година, сред които „Футболист N:1 на Литекс за 2013 г.“, „Спортист на годината на град Ловеч“ и „Любимец на феновете“.

На 19 май 2014 г. подписва договор за 5 години с португалския Спортинг Лисабон. Финансовите параметри по сделката остават необявени по настояване на новия му клуб.

Той е футболист на португалския гранд до 2018 година, но така и не получава шанс за изява в клуба и бива отдаван под наем последователно в английския Болтън, кипърския Аполон (Лимасо) и полския Легия (Гданск).

След трансфера му в Азербайджанския Карабах Славчев споделя пред българска медия, че в Спортинг така и не е получил шанс за изява.

„За съжаление ще запомня престоя си в Спортинг, с повече негативни емоции. Имах доста контузии, а и немалко недоброжелатели. Не ми дадоха шанс да покажа какъв футболист съм. Да покажа кой е Симеон Славчев. За съжаление, не ми дадоха реален шанс. На мен ми се искаше нещата да бяха тръгнали в друга посока. Това е един опит, който ще ми е полезен в бъдеще“, споделя Славчев.

В отбора на Карабах Мони изкарва един сезон, преди да акостира на „Герена“.

levski.bg

„Престоят ми в Карабах приключи! Искам да кажа, че винаги съм бил професионалист и съм давал най-доброто за моя отбор, но нашите пътища се разделят. Успех на Карабах и на всички хора, които подкрепят клуба и Агдам! Тук намерих добри приятели и имам само хубави и красиви мисли за хората. Благодаря ви и ви пожелавам успех в бъдеще.“, написа Мони след раздялата си с азерите в личния си профил в социалната мрежа Instagram.

При завръщането си в България, непосредствено след като е прекратил договора си с Карабах Славчев е желан от няколко български отбора, като не липсват оферти и от чуждестранни такива, но халфът избира отбора на Левски!  

След идването му на „Герена“ халфът обяви, че от малък е закърмен със синята идея и е израснал в Сектор „Б“. Той добави, че една от мечтите му е да играе за любимия си клуб и винаги е искал да усети какво е да си на „Герена“. 

Част от феновете веднага си помислиха, че тези думи са обичайните на футболист, който иска да се хареса на феновете. В социалните мрежи обаче се появи снимка на 9-годишния Мони с шал и шамка на Левски. Фотосът е от зимата на 2002 година, когато „сините“ се изправят срещу Щурм (Грац) в турнира за Купата на УЕФА.

Началото за Славчев в Левски не е никак лесно. По време на зимната подготовка той чупи пръст на крака. Травмата се усложнява след участието му в мача с ЦСКА-София и се налага операция. „Възстановителния период е сложен“, споделя той по това време пред медиите. „Моят футболен път е белязан от доста контузии, и точно в моменти, в които е трябвало да се докажа. Давам пример с преминаването ми в Спортинг. Още на първата седмица се контузих, обърнах глезен. Тогава ми беше много трудно – психически се сринах. През годините се научих, когато имам контузия, да се лекувам с плацебо ефект. Постоянно си повтарям, че съм ок.“, споделя още Мони.

След смяната на собствеността на Левски, немалка част от футболистите разтрогват своите договори със „сините“ и поемат в различни посоки. Симеон Славчев обаче сяда на масата за преговори и за него никога не е стоял въпроса, дали да остане на „Герена“ или да напусне, търсейки нови предизвикателства. Сърцатият левскар приема всички нови условия, поставени му от ръководството и намаля драстично своята заплата в името на отбора и това той да продължава да брани цветовете на Левски, следвайки детската си мечта.

През юни месец, в навечерието на първия полуфинал срещу Локомотив Пловдив, Славчев отново е контузен. Той заминава на лечение в Сърбия и към днешна дата е напълно възстановен. Той тренира наравно с останалите от 22 дни, но учудващо за повече запалянковци, дори не попада в групата на Левски. Това поражда много въпросителни у „сините“ фенове и голяма част от тях си задават въпроса, защо националът на България не попада в сметките на Георги Тодоров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук