Кой е Захари Сираков и защо Левски ще загуби от неговото напускане

През вчерашния ден се появи новината, че един от най-добрите треньори в школата на Левски напуска клуба. Става дума за бившият национал и футболист на Левски Захари Сираков, който ще започне работа в Лудогорец. Това предизвика бурна реакция на темпераментните „сини“ фенове в социалните мрежи. Привържениците на клуба от „Герена“ бяха видимо недоволни от предстоящия трансфер на „синия“ треньор в посока Разград. Нашият екип реши да Ви представи малко повече информация, кой е Сираков и защо е толкова важен той за клуба.

Бившият футболист, защитник и настоящ треньор Захари Василев Сираков е роден е на 8 октомври 1977 г. в Смолян. Той е висок 181 см и тежи 76 кг. Сираков е играл за Велбъжд (Кюстендил) 14 мача в „А“ група, 1 мач за купата на страната. За Левски София защитникът има 100 мача и 8 гола в „А“ група, 29 мача и 4 гола за купата на страната. Той е играл още и за Спартак (Плевен) 27 мача и 1 гол в „А“ група, 1 мач за купата на страната, Локомотив (София) (4 мача в „А“ група, Родопа 12 мача в „А“ група, 2 мача и 2 гола за купата на страната, Апоел (Никозия) Кипър и Амкар (Перм) Русия. Захари Сираков игра 11 години за „Амкар Перм“ , след което слага край на своята професионална кариерата като футболист. В знак на благодарност и безгранично уважение, клубът кръсти на негово име една от трибуните на стадиона си. Той е първият чужденец, който играе за тима от Перм, а след него се сформира българска диаспора в отбора. 

Бранителят е шампион на България с Левски през 2000 и 2001, вицешампион през 1998 и 1999, носител на купата на страната през 1998 и 2000, финалист през 1997 г. За „сините“ в евротурнирите е изиграл 11 мача и е вкарал 1 гол (2 мача за КЕШ, 3 мача за КНК и 6 мача и 1 гол за УЕФА). За националния отбор има 4 мача, а за младежките му гарнитури 15 мача.

Захари Сираков бе един от треньорите в „синята“ школа, на когото се възлагаха най-големи надежди в академията на „столетниците“. До вчера той тренираше отбора на Левски до 17 години, който от началото на сезона е едноличен лидер в своята възрастова група. Тимът ръководен от младият специалист до момента е изиграл 15 мача и е спечелил пълен актив от 45 точки. Абсолютен хегемон с 14 точки пред втория в класирането ЦСКА-София. Левскарите имат изключително впечатляваща голова разлика. От началото на сезона „сините“ са отбеляза цели 86 гола, а са допуснали едва 4 попадения.

Наставникът обаче реши да продължи своята кариера в Лудогорец, където се очаква да бъде треньор на третия отбор, който се подвизава във „В“ група, както и на 19-годишните юноши, които са един от основните съперници на Левски в борбата за титлата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук