Статистиката, която решихме да ви покажем днес показва, че чужденци, които се завръщат на „Герена“ рядко повтарят добрите си изяви. Ще направим пълна ретроспекция на представянето на няколко от чуждениците, завръщали се в Левски.

Аймен Белаид

Бранителят бе част от селекцията на „сините“ от началото на 2014-а до края на 2015 година. По време на първия си престой Белаид изигра общо 63 мача за Левски във всички турнири, в които вкара един гол. Преди да се присъедини към „столетниците“, 24-годишният тунизиец направи фурор с екипа на Локомотив.

По време на първия си престои на „Герена“ Белаид беше основен стълб в защитата на Левски, като беше несменяем титуляр. Договорът му с клуба обаче изтече на 1-и януари 2016 година и той беше свободен да приеме всяко предложение, което получи. Ръководството на 26-кратните шампиони се опитаха да го задържат, но той предпочете да напусне в посока Англия, където подписа договор за 2 години и половина с Родъръм, който се състезава по това време във второто ниво на английския футбол – Чемпиъншип.

Ето какво сподели непосредствено след представянето на Белаид мениджърът на Родъръм Нийл Редфърн:

„Аймен определено е талантлив футболист“.

„Той има добър опит, след като е играл за няколко клуба в Европа, има и фантастичен атлетизъм, което ще ни помогне.

Технически той е много добър футболист, добър е с топката и може да играе като централен защитник, ляв бек и в халфовата линия. Той ще добави солидна конкуренция за първия отбор и идва точно в момент, в който се нуждаем от подсилване.“

Белаид се завръща в Левски през декември 2017-та година, като подписва договор със „сините“ за година и половина. Като по време на втория си престой на „Герена“ бранителят не оправдава доверието към него и след едва 20 изиграни мача, в които отбеляза един гол, в началото на 2019 година тунизиецът прекратява договора си с клуба по взаимно съгласие и потегли в посока Саудитска арабия.

LEVSKI.BG

Кристовао Рамос

Португалският нападател Кристoвао Да Силва Рамос подписва договор с Левски феруари 2012 година.

Контрактът беше за срок от 2,5 години. Рамос е роден на 25 март 1983 година в Лион (Франция). Висок е 174 см. Играе като дясно крило. Преди да акостира на „Герена“ португалецът е носил екипите на Порто, Пеняфиел, Лейсоеш, АЕП Пафос и Анортозис. По време на първия си престой в отбора на „столетниците“ иберийското крило изигра 44 мача, в които отбеляза и 7 гола. Той бива освободен с решение на тогавашния изпълнителен директор и сегашен собственик на клуба Наско Сираков през 2013 година.

30-годишният състезател се завръща на „Герена“ след неуспешен 6-месечен престой в турския „Коняспор“ през февруари 2014 година, като подписва договор до края на сезона. Нещата при втория престой на португалеца на „Герена“ обаче не тръгват добре и той почти не играе поради непрестанно преследващите го контузии. Ибериецът изиграва едва 11 мача, без нито едно попадение.

И логичното се случва! Ръководството на Левски, в лицето на новия директор Георги Иванов – Гонзо, започва чистка в клуба в края на май месец 2014 година. Първи на мушката е Кристовао Рамос, който бива освободен. Договорът му е прекратен по взаимно съгласие.

LEVSKI.BG

На 23.07.2014 година Левски привлича испанския надател Антонио Салас Кинта – Аниете. По това време той подписва едногодишен договор с Левски и през предстоящия за него сезон, той носи фланелката с №20.

Преди да акостира на „Герена“ 29-годишният голаджия носи екипа на втородивизионния гръцки Ники Волос, където отбелязва 21 попадения в 37 мача и е с основна заслуга за влизането на тима в Суперлигата на Гърция.

Испанецът става 12-ото ново попълнение на „сините“ през това лято, като в тази бройка влиза и един от големите любимци на „сините“ фенове Роман Прохазка, който се завърща по същото време от период под наем в Спартак (Търнава).

Само за един сезон Антонио Аниете се превръща в любимец на „синя“ България и печели сърцата на феновете с блестящата си игра. Той стана и голмайстор на „А“ група и вкара гол във финала за Купата на България срещу Черно море, загубен с 1:2 след продължения. Испанския голаджия изиграва 35 мача, в които отбелязва 17 гола. Голмайсторът обаче взема решение да си тръгне от Левски и напуска клуба още в средата на юни през 2015 година.

Спортният директор на Левски по това време Георги Иванов споделя пред медиите следното: „Аниете отказа нашата оферта, въпреки че направихме всичко възможно да го задържим. Той ще продължи кариерата си в друг клуб. Това е неговото решение и не можем да го променим, или пък да му се сърдим. Всеки добър футболист, който си тръгва от отбора, е загуба. Аниете показа добри неща. Все пак той е на 30 години и не можем да му се сърдим. Само на него не предложихме оферта с намалени условия, заплатата му щеше да остане същата. Въпреки това той отказа да подпише“. След което голаджията потегля в посока Азербайджан, където се присъединява към отбора на Нефтчи Баку. Там той изиграва един сезон, преди да се върне на „Герена“ отново.

Аниете се завръща в Левски в края на юни 2016 година, като подписва договор за 1+1 година. Предишният спортен директор на Левски Георги Иванов-Гонзо отхвърляше възможността да привлече отново Аниете и заяви, че няма да връща бивши футболисти на „Герена“. Новият шеф на УС на клуба Николай Илиев и новият директор по селекцията Андрей Желязков направиха всичко възможно, за да върнат испанеца на “Георги Аспарухов”. По време на втория си престой обаче, Аниете не можа да повтори успехите си от първия и след 34 изиграни мача и отбелязани 5 гола, ръководстовот на „сините не му подновиха договора и той си тръгна със следните думи от „Герена“:

„“Вчера, днес и винаги – само Левски!“.

LEVSKI.BG

Седрик Бардон

В края на юни 2005 година французинът Седрик Бардон изкарва пробен период в Левски, след което подписва едногодишен договор с клуба, с опция за продължаване за още една.

Бардон е роден на 15 октомври 1976 г. в Лион. Започва кариерата си в Лион, а след това играе последователно в Рен и Гингам. Преди да дойде на „Герена“ той се състезава с екипа на Льо Авър. Във френското първенство Седрик е записал 180 мача с 27 гола. Идвайки в отбора на народа, французинът прави истински фурор. Още в първия си прекран сезон на стадион „Георги Аспарухов“ Бардон се превръща в любимец на сектор Б. Сърцатият халф остава цели три сезона в Левски, в които изиграва 89 мача и отбелязва 23 гола във всички турнири. Той се превръща в основен играч на „сините“ и истински двигател на отбора. Седрик бе със „синия“ екип и при европохода на Левски през сезон 2005/2006. Тогава тимът стигна до четвъртфинал за Купата на УЕФА, а през 2006/2007 вече бе в групите на Шампионската лига.

През 2008 година Бардон напуска Левски и подписва договор за година и половина с израелския футболен клуб Бней Йехуда. След това французинът преминава в редиците на кипърския Анортозис.

През юли 2009 година Левски осъществява първия си трансфер през лятната пауза, привличайки бившия халф на тима Седрик Бардон. По това време 33-годишният французин се завръша на „Герена“ след близо двегодишно отсъствие. Френският полузащитник също не успява да повтори успехите от първия си престой на „Герена“. За един сезон той изиграва 37 мача и отбелязва 8 гола във всички турнири.

„Сините“ решават да се разделят със Седрик Бардон. Решението е на тогавашния спортният директор на „сините“ Георги Иванов-Гонзо, който го обявява на пресконференцията при представянето на новите футболисти. Договорът на Бардон изтича и той няма да бъде подновен, казва по онова време Гонзо. Още двама играчи, чиито контракти изтичат си събират багажа от „Герена“. Единият от тях е Еньо Кръстовчев. Сбогуването с Бардон съвпада с привличането на легендарния за „сините“ Гара Дембеле, който бива представен на същата пресконференция.

Когато става дума за Седрик Бардон трябва да напомним на нашите читатели, че през януари 2019 година в анкета организрана от списание „Спринт“ сред български журналисти с въпрос „Кой е най-добрият чужденец, играл в Левски?“, французинът бива избран единодушно за номер 1, оставяйки след себе си Лусио Вагнер и Гара Дембеле.

LEVSKI.BG

Саша Симонович

Когато става въпрос за класен чужденец, играл на „Герена“, няма как да пропуснем и големия Саша Симонович. Сърбинът е юноша на Раднички Ниш. Играл още за Железник (Белград), Арис (Солун), Обилич (Белград).

В България Симонович е играл в отборите на Левски , Вихрен (Сандански), Славия  и Локомотив (Мездра). Шампион на България с Левски за 2002 година. Три пъти носител на Купата на България за 2002, 2003 и 2005 и на Суперкупата през 2005 отново със „сините“. В Европейските клубни турнири има 17 мача и 6 гола с Левски. По време на първия си престой на „Герена“ Симонович се превръща в истинска звезда за „столетниците“. За четири сезона в Левски, сърбинът изиграва 96 мача, в които отбелязва 23 гола във всички турнири.

По време на сезон 2004/05 Симонович напуска отбора на Левски в посока Славия (София), за да се завърне отново при „сините“ през 2009 година. По време на втория си престой на стадион „Георги Аспарухов“ Симонович не успява да намери себе си и след едва 10 изиграни мача, без отбелязано попадение, договорът му бива прекратен.

Саша Симонович със сигурност е име, което винаги ще навява скъпи спомени за всеки привърженик на Левски. Сръбският халф бързо влезе в сърцата на „сините” фенове, след като се разписа още в първия си мач, а той по ирония на съдбата се оказа вечното дерби срещу ЦСКА.

Симонович пристигна „Герена” през 2002 година и веднага грабна наградата за най-добър чужденец в тогавашната А група. У нас Симонович изиграва над 150 мача, като носи екипите още на Славия и Локомотив Мездра.

Понастоящем той се отдал изцяло на треньорската професия и кара – както сам се изрази – стъпка по стъпка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук