Специализираният полски сайт за футболни стадиони StadiumDB публикува материал, свързан с призива на собственика на „сините“ Наско Сираков за помощ от държавата.  

"Реконструкцията на стадиона на Левски започна преди осем години, а първата фаза на строителство не е завършена и до днес. Главната трибуна е наводнена след всеки дъжд, а това накара клуба да моли премиера за помощ", пишат полските журналисти.

2020 г. беше шокираща за привържениците на Левски. Не става въпрос само за COVID-19 и празни трибуни, въпреки че този аспект беше финансово болезнен, особено за отбори с висока посещаемост, а Левски има най-многобройната публика в България. Но през 2020 г. катастрофалното финансово състояние на клуба оживя, след десетилетие на лошо управление в името на успеха.

Собствеността на клуба се промени в средата на 2020 г., като клубната легенда Наско Сираков пое мажоритарния дял от акциите на "сините". Договорите на звездите бяха прекратени, новите подписвания станаха или краткосрочни (и най-вече с български футболисти) или с юноши на клуба. Между другото, футболната академия на Левски е единствената част от клуба, която няма намален бюджет. 

Ако смятате, че благодарение на няколко договора Левски се е спасил, това не е така. Левски започва всеки месец с 280 000 лева дълг към НАП (Национална агенция за приходите). Отделен е дългът, натрупан през годините. Наско Сираков каза вчера по време на „Игра в центъра“ предаване на живо.

Той призна, че клубът изостава с 4-6 месеца със заплати на някои играчи, треньори и административен персонал, докато тримесечните приходи от спонсори дори не покриват месечното плащане към НАП (240 000 спечелени от юни до септември).

Молба за спасяване на стадиона във въздуха

По време на шоуто Сираков спомена текущия проблем на Левски за стадиона. Както си спомняте, между 2013 и 2016 Левски построи нова главна трибуна. Но никога не е била напълно завършена, до ден днешен липсва проектираният покрив и фасада.

Завършването на тази фаза е краткосрочната цел. Не само за да увеличи търговския потенциал на стадиона, трибуната постоянно се залива с вода от течове, след всеки валеж. Не само повлиявайки ежедневните операции, този 5-годишен проблем може да повлияе на цялата структура в дългосрочен план.

Сираков е разговарял с премиера Бойко Борисов още миналото лято, вчера напомни на всички, че проблемът със стадиона на Левски остава. Очакваната обществена подкрепа е извън собствените ресурси на Левски, но обективно е умерена: 2 милиона лева (1 милион евро). Това трябва да е достатъчно, за да се осигури покрив, едва ли е достатъчно за фасадата и други вторични елементи.

Апелът за финансова подкрепа беше обект на спорове в цяла България вчера вечерта, макар че определено не би трябвало. Първо, стадионът все още е обществено съоръжение (собственост на града) и Левски вече е инвестирал милиони в него. Второ, в момента правителството подкрепя проекти на стадиони в цялата страна с далеч по-големи суми, което наскоро позволи строителството на стадион „Христо Ботев“ да бъде съживено. В това отношение инвестицията в основната трибуна на Левски би била по-оправдана от подкрепата за частния проект на Лудогорец Разград, която бе предоставена.

Големите планове все още са в неизвестност

Старият стадион „Георги Аспарухов“ трябваше да бъде преустроен с визията, представена през 2012 г. Крайният резултат ще бъде стадион с 28 000 места, повечето от които покрити. Първоначалната разработка първоначално трябваше да продължи от 2013 до 2017 г., но само началната дата се оказа вярна. До края на 2016 г. беше отворен само главната трибуна и остава недовършена и до днес. Тя побира под 6000 души и консумира 11,5 милиона лева.

Ако по-нататъшните работи разчитат единствено на собствените ресурси на Левки, както беше при първата фаза, изглежда малко вероятно стадионът да бъде завършен в обозримо бъдеще. Ако обаче се появи възможност за допълнителна помощ от публични органи (централни или местни), проектът може да продължи напред през следващите няколко години.

Автор: Михал Караш









ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук