В рубриката „Интервю по желание на читателите“ избрахте да говори бившият защитник на Левски и голям любимец на феновете Давид Яблонски. Вижте какво каза чехът пред „синята“ медия на България:

Gerena.bg: Здравей, Давид! Безпокоим те от “синята” медия на България – Gerena.bg. Благодарим ти, че се съгласи да дадеш това интервю. На първо място, как си и къде те намираме?

– Здравейте, добре съм, благодаря. Със семейството ми живеем в Краков, обаче преди месец бяхме в Чехия, в моята къща. Гледаме да изкарваме време и тук и там.  

Gerena.bg: Как минава за теб и за твоето семейство кризата с коронавируса?

– Във времето с коронавируса всичко е по-трудно. Надявам се скоро да изчезне, не ми пука за вируса. Нямам никакъв проблем. Здрав съм, а и не съм се боледувал досега. В момента се концентрирам върху връщането ми на терена, тренирам и се готвя да играя футбол.

Gerena.bg: Как се чувстваш в настоящия си клуб? Какво може да споделиш за него?

  • – В клуба се чувствам страхотно, знаете, че спечелихме купата, която е първата в историята на клуба. Всичко тук се върши професионално. Клубът е на 115 години, а също така има голямо дерби с Висла Краков.

Gerena.bg: През последните два мача ти не попадаш в групата за мача поради наказание, на какво се дължи то?

  • – Да така беше. Играх в мача срещу Подбескидзе, вкарах гол и това беше моето последно представяне, сега чакам да ми изтече наказанието, за да се завърна на терена.  

Gerena.bg: Твоят отбор регистрира две загуби в последните два мача. Какви са целите пред вас през този сезон?

  • – Да, не беше лесно последните мачове, така е във футбола. Все пък, сигурен съм, че можем да сме високо в таблицата. Ние започнахме сезона с пасив от 5 точки и това не е никак малко, трябва много работа на терена и момчетата ще спечелят.   

Gerena.bg: При теб играе бразилският нападател Ривалдиньо, с когото играехте рамо до рамо и в Левски. Той влиза предимно като резерва в Краковия. Какви са вашите отношения сега?

  • – Точно така, играeм заедно и сме в добри приятелски отношение. Никога не сме имали проблеми. Аз се радвам за него, когато вкарва голове и помага на отбора. 

Gerena.bg: Ти си един от големите любимци на феновете на Левски. Често пъти си заявявал, че „сините“ ще останат завинаги в сърцето ти. Повече от сигурно е, че знаеш какво се случва на „Герена“ и това, че Левски е в криза. Какво е мнението ти за случващото се със „сините“ и на какво според се дължи всичко това?

  • – Винаги ще го казва, че за мен е чест да съм любимец на феновете. Никога не забравям каде съм играл. Те ще останат в сърцето ми докрай. Аз лично не знам каква е причината за кризата, може само да предполагам какво се е случило, но този въпрос не е от моята компетенция. Искам само едно. Положението да се подобри и с хубав футбол Левски винаги има шансове за титли и купи . Пожелавам им само хубави неща.
levski.bg

Gerena.bg: Ти имаше шанса да работиш с немалко треньори по време на престоя си на „Герена“, кой от тях те е впечатлил най-силно и с какво спомогна той най-много за развитието ти като футболист?

  •  – Да, имал съм много треньори в Левски и всеки от тях ми е помогнал по различен начин в моето развитие. Всеки има свой собствен стил, но най-вече мога да говоря за Роси и Стоянович. Те са истински специалисти . Много добре се работи с тях. Здравите тренировки бяха в основата на добрата подготовка, както физически, така и тактически а когато се подготвиш, се чувстваш силен и в мачовете. Аз лично имам хубави спомени от това време. Чувствах се добре с тях и това личи от моята статистика. При тях бях в най добрата си форма.
levski.bg

Gerena.bg: По времето на Делио Роси в Левски ти стана голмайстор на клуба. Успя ли той да спомогне за твоето развтие и с ккво? Какво е мнението ти за италианеца?

  • – Да, вкарах 9 гола през този сезон, може би най-успешния ми. Треньорът разчиташе на защитата много. Добре известно е че в Италия се работи по този начин . Само тренировките за защитата бяха по 2 часа, също така и за статичните положения. Ние винаги знаехме отлично, какво трябва да направим. Бяхме над всички в наказателното поле.

Gerena.bg: Не мога да не те попитам, кой е най-хубавият момент от кариерата ти в Левски, който няма да забравиш и съответно, кой е най-тежкият за теб момент при „сините“?

  •  – Имам много хубави моменти в Левски. Няма как да забравя най-хубавият от тях, когато пред цялата публика вкарвах в дербито за 2:1! Беше уникално. Също така няма да забравя наградата за най-добър защитник в лигата! Това са страхотни неща, които ми се случиха. Най-тежкият момент за мен беше загубата във финала за Купата на България, а също неочакваният край за мен в клуба. 

Gerena.bg: С кого от футболистите на Левски бяхте най-близки и поддържате ли все още връзка с някого от тях?

  •  – Бяхме близки с Милош Цветкович, Роман Прохазка, Станислав Костов, Мартин Полачек . Понякога си пишем за това как се справят в клуба си. Как са семействата им и какво ново покрай тях.                                                     

Gerena.bg: Давид, с какви чувства си тръгна от стадион „Георги Аспарухов“? Чувстваше ли се обиден на някого? Отношенията ти с ръководството какви бяха по това време?

  •  – Тръгнах си с високо вдигната глава. Аз свърших моята работа. Сами можете да видите, колко работа свърших за клуба. Винаги съм се борил на терена, няма толкова много играчи, които биха могли да кажат същото. Не се чувствах обиден няма такова нещо. Със сигурност бях в шок в този период, но се случи. Все пък знаех че ме искаха и от други клубове и това няма да е такъв проблем. Отношението вече беше по-различно, тренирахме сами с Кабрал, а Милош без отбор. Така бяха решили, че няма да разчитат на нас. Обаче имаше един човек, който ми бепе обещал нещо за договор, а на края не се получи. Просто лъжец. Вече го няма. Животът продължава и това не се случва само на мен. Тръгнах си и това е. 

Gerena.bg:  Има ли шанс един ден отново да се завърнеш в Левски?

  •  – Никога не казвай никога. Mного съм щастлив в Полша, защото съм по-близо съм до Чехия. Обаче за футболиста никога не се знае къде ще отиде. (Смее се)

Gerena.bg: На финала на нашето интервю, какво послание би искал да отправиш към феновете на най-обичания отбор в България?

  •  – Феновете на Левски са уникални! Истински! Най-големите в България. Никога няма да забравя мачовете с тази публика. Винаги подкрепят. Бъдете търпеливи и вярвайте в клуба. Пожелявам трофей и всичко най-добро! Само Левски!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук