Левски Лукойл си подпечата мястото на финала в НБЛ за трети път в последните четири години. В „Арена Ботевград“ селекцията на Константин Папазов матира Балкан със 103-101 в четвъртата среща от полуфиналите. „Сините“ догонваха в резултата през по-голямата част от мача, но в заключителната четвърт успяха да се докопат до обрата и сложиха точка на спора. Йовица Арсич не можа да разчита на трайно контузения Крис Минков, но в игра след дълго отсъствие се завърна Сияни Чеймбърс.

По този начин столичани триумфираха в серията с общ резултат с 3-1 победи. На финала Левски ще има за съперник Рилски спортист, който елиминира Академик Пловдив с 3-0 успеха. Балкан ще спори за бронза именно със „студентите“.

Акцентът падна върху играта под коша в началните минути, като цифрите на таблото често се сменяха. Дарко Балабан и Давинтей Джордан бяха най-дейни за домакините, докато от другата страна под светлините на прожекторите често попадаха Данило Тасич и Кийт Бенсън. Впоследствие Божидар Аврамов се присъедини към канонадата от точни стрелби и почти собственоръчно изведе ботевградчани с 5 точки напред в края на дебютната десетка.

„Зелените“ не намалиха оборотите в началото на следващия период и постепенно активът им скочи до двуцифрени изражения с помощта на Димитър Димитров, Сияни Чеймбърс и Балабан. В следващите минути хаотичните стрелби излязоха на преден план и за двата тима. В този момент Димитров и Чеймбърс наказаха на няколко пъти съперниковата защита с няколко снаряда зад дъгата, за да фиксират 46-37 в полза на тима от Ботевград на голямата почивка.

Четвъртфиналистът във ФИБА Къп продължи да бъде по-настоятелен в началото на второто полувреме и отново намери начин да направи преднината си двуцифрена, като тежестта бе изнесена от Станимир Маринов, Джордан, Аврамов и Балабан. „Сините“ не останаха длъжни и възкръснаха индивидуални изпълнения на Христо Захариев и Чавдар Костов, които ги върнаха в играта. Все пак Денислав Вутев, Аврамов и Джордан направиха така, че Балкан да поведе с 3 точки след 30 минути игра.

Тройките заваляха с пълна сила в откриващите минути на заключителната четвърт и интригата се заплете. Забивка на Йордан Мичев даде минимално водачество на столичани, но Балабан и Чеймбърс взеха нещата в свои ръце и домакините отново излязоха напред. Тасич обаче вдъхнови отбора от София към нов обрат, а тройка на Венцислав Петков направи разликата му 6 точки. Ботевградчани не се предадоха и съкратиха пасива си само до 2 точки с общи усилия на Джордан и Димитров. Минчев и Чеймбърс си размениха по един точен наказателен удар, а успешен шут зад дъгата на Петков помогна на носителя на Суперкупата на България да дръпне с плюс 5. Последва дълга размяна на наказателни удари. Така се стигна до последните 3 секунди, когато Захариев трепна веднъж от фаула. В ответната атака Чеймбърс опита дълъг шут зад дъгата, но стрелбата му не порази целта и това бе всичко.

Данило Тасич запали искрата за победителите с 26 точки, Христо Захариев го последва с 20 и 7 борби. Кийт Бенсън записа 16 и 7 овладени под двата ринга топки, Чавдар Костов реализира 15Венцислав Петков наниза 14, включително и 4 тройки.

Божидар Аврамов отговори за „зелените“ с 20 точки, 5 борби и 6 асистенции. Димитър Димитров се отчете с 196 овладени под двата ринга топки и 5 успешни изстрела зад арката. Сийяни Чеймбърс отбеляза 18Дарко Балабан регистрира 17 и овладени под двата коша топки, Давонтей Джордан вкара 13.

СТАТИСТИКА ОТ БАЛКАН БОТЕВГРАД-ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук