Левски Лукойл завоюва шампионската титла в НБЛ за 20-и път в своята история и за първи от 2018 година насам. Селекцията на Константин Папазов пречупи Рилски спортист с 84-69 в петата финална среща, изиграна в „Арена Самоков“. Мачът премина през доста равенства и обрати до средата на третата десетка, когато „сините“ постепенно наложиха своя контрол и до финалната сирена не погледнаха назад. Двубоят започна с минута мълчание в памет на Спас Натов, който си отиде внезапно преди дни на 53-годишна възраст.

По този начин столичани триумфираха във финалната серия с 4-1 победи в общия резултат срещу играчите, водени от Людмил Хаджситиров. Припомняме, че Левски спечели и сребърните отличия в турнира за Купата на България през февруари.

За самоковци това е първо сребро от българския елит в тяхната витрина. Въпреки това сезонът се оказа исторически за Рилецо, който триумфира с Купата на България и се класира за осминафиналите във ФИБА Къп.

Играта в защита бе водеща в началните минути. Въпреки това епизодични изяви на Данило Тасич, Кийт Бенсън и Тайрън Брейзълтън осигуриха възможността на домакините да се настанят на лидерската позиция. В следващия момент Павлин Иванов демонстрира своите реализаторски качества и вдъхна живот на домакините. Впоследствие Николас Карвачо и Брендън Браун последваха примера на своя съотборник, за да изстрелят самоковци с точка аванс в края на встъпителната четвърт.

Темпото на игра значително се вдигна в следващата десетка. Все пак точни стрелби на Чавдар Костов и Христо Захариев направиха така, че „сините“ да си върнат водачеството. Трей Портър се развихри под съперниковия кош и отново постави „скиорите“ в лидерска позиция, но точната ръка зад дъгата на Захариев не изневери и носителят на Суперкупата на България се прибра в съблекалнята при 39-37.

След паузата акцентът падна основно върху играта под коша. Алекс Симеонов, Иванов и Карвачо се превърнаха в ключовите реализатори за тима от Самоков, докато от другата страна с тази задача се нагърбиха Йордан Минчев, Костов, Бенсън и Тасич. В следващите минути Брейзълтън и Бенсън поеха диригентската палка, с което позволиха на столичани да дръпнат със 7 точки преди началото на финалния период.

В началото на заключителната четвърт солови акции на Минчев, Захариев и Бенсън вдигнаха разликата на отбора от София до двуцифрени изражения. Рилецо не намери отговор на по-добрата игра в офанзивен план на своя съперник. До финалната сирена Левски продължи да бъде по-настоятелен и това се оказа напълно достатъчно за щастливата развръзка.

Кийт Бенсън се отличи за новите шампиони на България с 19 точки и 9 борби. Христо Захариев го последва с 15, Тайрън Брейзълтън финишира с 15 и 7 асистенции, Йордан Минчев има 13 и 12 овладени под двата ринга топки.

Брендън Браун отговори за Рилски с 16 точки, Павлин Иванов добави 12, по 10 записаха Алекс Симеонов, Трей Портър и Николас Карвачо, който се отчете и с 8 борби.

СТАТИСТИКА ОТ РИЛСКИ СПОРТИСТ-ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук