Станислав Генчев е един от най-подходящите събеседници преди двубой между Левски и Лудогорец. Той е бивш халф на двата тима, бил е съотборник със Станимир Стоилов на „Герена“, а на три пъти ставаше временен треньор на разградчани. Генчев води орлите през част от есенния полусезон, след което бе заменен от Анте Шимунджа. Той сподели, че очаква интригуващ сблъсък на стадион „Георги Аспарухов“. Станислав Генчев посочи, че е изненадан от доминацията на сините в първия двубой, но заяви, че реваншът все още е отборен.

Г-н Генчев, Лудогорец спечели 11-ата си поредна титла с категорична победа над Славия с 4:1 в първия плейофен кръг. Вие прогнозирахте пред „Тема Спорт“, че разградчани ще триумфират с поне десет точки разлика, това и се случи – сега са 14 пред ЦСКА. Това ли е най-лесната титла за орлите?
– Не, лесни титли няма. Просто разликата в класите между Лудогорец и останалите отбори в първенството се увеличи сериозно. Поради тази причина казах, че авансът от точки ще е най-малко десет. Разградчани напълно заслужено спечелиха златните медали.

Сега предстои също важен мач за Лудогорец – реваншът за Купата на България срещу Левски. Какви са очакванията ви за двубоя на стадион „Георги Аспарухов“?
– Очаква ни изключително непредсказуем двубой. В първия мач в Разград Левски игра много добре и заслужено победи, но реваншът е отворен и нищо не се знае. Сините ще имат невероятна подкрепа от трибуните, докато в Лудогорец вече са си научили урока
от загубата в първата среща и предстои да наблюдаваме много интересен сблъсък.

Споменахте за феновете, които ще изпълнят до краен предел стадион „Георги Аспарухов“. Но това няма ли да бъде нож с две остриета за футболистите на Левски, които могат и да прегорят?
– Не, никога това не може да изиграе лоша шега на сините. Имат страхотна подкрепа. В такива мачове публиката изисква много повече от това, с което разполага Левски, и футболистите дават максимума от своите възможности.

От друга страна, Лудогорец е свикнал да играе в такава враждебна обстановка…
– Да, за Лудогорец това няма да е нищо ново. Не очаквам играчите на разградчани да се стреснат от публиката на Левски, а натискът ще е върху тези на сините. Но, както казах, домакините ще покажат повече, отколкото са им възможностите, ще се надскочат.

Изненада ли ви, че Левски игра много офанзивно в първия сблъсък между двата отбора?
– Всички познаваме Станимир Стоилов и че той изгражда стила на своя отбор по този начин. Не се съобразява с кого, къде и кога играе. Това е изключително правилен начин на работа за клуб като Левски, защото това е много голямо име в българския футбол. Сините не трябва да се притесняват от никой. Не ме изненада, че столичани играха толкова офанзивно, а това, че успяха да доминират през по-голямата част от двубоя.

Очаквате ли Станимир Стоилов отново да заложи на схема с трима защитници, или този път сините ще излязат с четирима бранители в линия?
– Мъри е много умен треньор и добре преценява възможностите на своите футболисти. Знае срещу всеки един отбор по какъв начин да играе. Лично очаквам, отново да заложи на трима в отбрана, още повече че има добър резултат от първия мач.

Познавате много добре Станимир Стоилов. Изненада ли ви реакцията му след края на двубоя с Лудогорец и последвалите думи за съдийството и клуба?
– Предполагам, че не само мен ме е изненадало, а и всички останали. Но явно е имало сериозна причина за това избухване, защото в треньоската кариера на Станимир Стоилов не се е случвало да реагира така.

Има ли някои футболисти от Левски и Лудогорец, които да ви правят силно впечатление и се намират в добра форма в момента? Забелязвате ли така наречените „играчи под пара“?
– В Лудогорец са обичайните заподозрени – Кирил Десподов, Антон Недялков и Бърнард Текпетей. Последният ми прави изключително впечатление през пролетния полусезон. Извоюва си титулярното място и е с основен принос за головите атаки на разградчани. Пиерос Сотириу стартира много добре, реализира попадения и се представя на ниво. В Левски като цяло изпъква колективът и няма някой, който да се отличава над останалите. Може да изключим Уелтън, който прави разликата на фланга и се представя отлично в атака. Действията на всички останали са подчинени на колектива.

В Левски основен принос за доброто представяне имат новите попълнения. Може ли да се каже това за Лудогорец, взетите играчи през зимата спомогнаха ли за спечелването на титлата?
– Естествено, че всеки нов футболист е допринесъл с нещо за спечелването на първенството. Ясно е, че по-старите им помагат с опита си в клуба, но те добре знаят, че трябва да дадат максимума от възможностите си, което повишава конкуренцията в тима. Това означава, че отборът върви нагоре.

Колко голям е приносът и на Анте Шимунджа за тази титла?
– Остава и да няма принос (смее се). Няма как треньорът да няма заслуги, след като отборът му е шампион. Има принос, и то голям.

Какво забелязахте на дербито между ЦСКА и Левски, повечето фенове останаха разочаровани от играта…
– Напрежението и в двата отбора беше голямо, въпреки че ЦСКА имаше малки шансове да стане шампион, а Левски да се пребори за третото място. Напрежение трябваше да има при сините, защото при армейците не бе необходимо да има. Като цяло качеството
на футбола не беше това, което ни се искаше на всички. Още повече след като видяхме какъв мач направиха преди няколко дни Левски и Лудогорец в Разград. Не се получи качествено дерби.

Не повлия ли в ЦСКА и оставката, и последвалите скандали със Стойчо Младенов?
– Да, специално за качеството в дербито си имаше причини. Отсъствието на Стойчо Младенов и Станимир Стоилов на пейките е една от тях. Това със сигурност е дало отражение. Негативни неща се случиха в ЦСКА. Не се знаеше кой ще е треньор, дали ще има изобщо такъв, все пак заложиха на голямо име като Алън Пардю. Това неминуемо се отразява на футболистите. Явно повлия на качеството на двубоя.

Лудогорец стана шампион, а по този начин обезсмисли ли се до края първенството, или има още интрига?
– Няма причина да се обезсмисли, защото остава мач като Лудогорец – ЦСКА, в който всеки ще иска да победи другия. Както и такъв между разградчани и Левски. Остава битката за третото място. Такава ще има и за седмата позиция, която дава право на бараж за евротурнирите. Да не говорим и за двубоите за оцеляване в елита. Не трябва да се подценява нито един мач до края на първенството, във всяка една група има интрига.

Как ви се струва битката във Втора лига, където интригата също ще е до последна, но и все още няма изявен фаворит за промоция в елита? Имате ли такъв?
– Въпреки че три отбора ще влязат през следващия сезон, а един ще играе бараж, кандидатите за промоция са много. Смятам, че Етър няма да има проблем с влизането в елита. Много силно впечатление ми прави и Септември София. За мен напълно заслужено ще се класира в Първа лига. Другият добър отбор, който се представя много силно през пролетта, е Монтана. Единствено въпросителната е дали ще успее да стигне до 6араж, защото тимът заслужава да влезе в елита. Това са трите отбора, които ми правят най-силно впечатление.

Има ли оферти към вас от отбори от България и чужбина? Какви са плановете ви за професионалната ви кариера?
– Не, за момента няма нищо около мен. Не съм получавал оферти. Работя върху моята кариера и наблягам над учебниците. Надявам се в бъдеще да намеря точното място за развитие в професията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук