Бившият капитан на Левски Пламен Николов даде интервю преди реванша с Хамрун Спартанс в Лигата на конференциите. Четирикратният шампион на България със сините говори за играта на тима в защита и е на мнение, че столичани притежават отбор, който още тази година може да спечели шампионската титла.

Г-н Николов, Левски приема Хамрун Спартанс в реванша от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите след победа с 1:0 в първия мач. Какви са очакванията ви за двубоя на стадион „Георги Аспарухов“?
– Очаквам добър мач за Левски, супер публика по трибуните и победа за сините. В момента е много важна работата на треньора Станимир Стоилов, той да настрои така отбора, че момчетата да не подценят съперника. Левски победи с 1:0 в Малта, хубав успех на чужд терен, но едно отпускане може да изиграе лоша шега на тима. Смятам, че няма да се стигне до такова и сините ще спечелят мача. Когато има такава публика зад теб, не мисля, че ще има проблем за нагласата, мотивацията и представянето на футболистите.

В първенството Левски се наложи с минималното 1:0 над Пирин. Имаше ли подценяване от страна на сините в този мач?
– Гледах двубоя и може би имаше леко подценяване от страна на нашите. Но при всички случаи Левски щеше да отбележи гол. Пирин не играеше нищо и само риташе топката напред, за да е по-далеч от вратата им. Ако беше паднало по-рано попадението, гостите щяха да загубят с разлика от три-четири гола. Няма смисъл от подобни отбори в българския футбол. Нищо не се печели. В четвъртък сините няма да подценят по този начин Хамрун и според мен спокойно може с два-три гола разлика да спечелят.

Като че ли по подобен начин можеше да се развие и първият мач срещу Хамрун, където сините получиха ранна дузпа?
– Да, Хамрун е подобен отбор като Пирин. Може би малко по-добри са от благоевградчани. Ако беше реализирана дузпата в първия мач, сините щяха да вкарат още попадения. Но затова не е нужно да има подценяване на реванша, защото виждаме, че отборите в Европа са с много изравнени сили. Кой ли вече не ни изпревари в развитието си – гърци, кипърци… Играят по-добър футбол и имат по-добри резултати.

Какво ви прави впечатление в играта на Левски от началото на сезона? Кое е най-голямото оръжие на сините?
– Най-силното оръжие е, че на „Герена“ направиха солиден отбор с добри футболисти.
Срещу ПАОК Левски бе с две класи над съперника си. Не виждах пo-добър футболист от гръцкия тим от тези на сините. Вече има силен отбор и всичко си зависи от нагласата и мотивацията на футболистите. Смятам, че с този отбор Левски може да стане шампион.

Как виждате и играта на Левски в защита? На мнение ли сте, че бранителите вече имат добра тактическа грамотност, след като могат да играят стабилно в различни схеми?
– Левски има най-добрата отбрана в България. За мен е по-добра от тази на Лудогорец. За ЦСКА не говоря и не искам да обиждам никого. Защитата на сините се представя много стабилно. Силна игра както от централните бранители, така и от бековете. На когото и да заложи Мъри в защита, не го подвежда и играчите доказват, че са най-добрите в България. Когато бранителят притежава качества, може лесно да играе в различни тактически схеми. Няма как да има тези заложби и да се чуди какво да прави на терена. Трябва да кажа, че Левски притежава и отлични футболисти в средата на терена. Може би е необходимо да се вземе качествен централен нападател и нещата ще бъдат много по-добре.

Може ли да оценим селекцията на Левски през последната година като много добpa, след като футболистите пристигнаха за минимални суми, а сега сините искат милиони за тях?
– Точно това се изисква във футбола – да вземеш евтини играчи, да развиеш качествата им и да ги продадеш за добри пари. Но това е и навсякъде в бизнеса. По-горе забравих да изтъкна и фланговите играчи. Левски притежава много силни крила, които вдигнаха много цената си. Колкото и Мъри да скромничи, притежава отбор, който може да стане шампион още тази година. Браво, не знам кой намери тези футболисти, но отдавна Левски не е имал такива добри играчи.

На какво мнение сте за отлагането на мачовете от първенството заради евротурнирите?
– Най-добре това може да прецени треньорът, кога да се поиска отлагане на мач. Той вижда дали играчите са изморени или напрегнати. Да, от една страна, е хубаво да има непрекъснато официални двубои, защото това е най-добрата тренировка. Но, ако футболистите са преуморени или контузени, е по-добре да се запазят. За мен тези решения трябва да са изцяло на треньора, защото той е най-близо до тима и знае нуждите на играчите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук