Левски за Европа през…. Скопие

Левски започва похода си в Лигата на конференциите тази вечер. В 22:00 часа в Скопие сините се изправят срещу местния Шкупи в първи мач от втория квалификационен кръг на надпреварата. Още при изтеглянето на жребия се вдигна много шум около сблъсъка, при това по обясними причини. Заигравките и у нас, и в Северна Македония в един момент прекрачиха доста нивото на добрия тон. От истината обаче няма как да се избяга. А тя е, че за Левски Европа минава през заверяване на билета срещу Шкупи. А за местните споразумението за влизане в ЕС – през България. Толкова обаче по тази тема.

В предишния кръг домакините победиха с 5:0 като гост литовския Хегелман, но след това бяха далеч по-скромни на реванша в Северна Македония – 0:0. Тоест, говорим за съвсем преодолим съперник. Сините пък тепърва ще мерят боя си на континенталната сцена. Те показаха две лица в шампионатните си мачове – загубиха с 1:2 от ЦСКА 1948 на „Герена“, а след това победиха с 3:1 Ботев Пд на „Колежа“. В първата среща тимът показа, че е уязвим много при статичните положения – и двата гола дойдоха от такива ситуации. Тази тенденция бе затвърдена и в Пловдив. Именно на тези детайли треньорът Николай Костов обърна внимание преди визитата на „Арена Тоше Проески“. Позитивите бяха от сблъсъка с черно-белите. Тогава сините показаха, че могат по-трайно да владеят топката, да бъдат много опасни по фланговете чрез Уелтън и Роналдо. Както и че умеят да разчитат на доброто движение между линиите на налагания смело Джевад ел Джемили, който демонстрира добър насочен удар.

В състава на Николай дебютантите на континенталната сцена са малцина, ако не броим младоците Кристиян Йовов и Преслав Бачев, дори юношата Асен Митков е играл в такива битки. Все пак първа среща в евротурнирите ще изиграят споменатият Ел Джемили и вратарят Пламен Андреев, който обаче вече година е титуляр. Дебюти чакат ново попълнение – френският офанзивен халф Хасими Фадига, както и взетият през зимата Рикардиньо.

Треньорът на Левски Николай Костов за първи път ще изведе роден отбор в евротурнирите. Но това не означава, че няма опит в тях. Напротив – в 8 двубоя (2 с Банатс и 6 с Металург Донецк) има 4 победи, 2 равенства и 2 загуби при голова разлика 15:11. Той е отстранявал и два съперника, сега е ред на трети.

През миналата година на тази фаза Левски елиминира наглед непосилен съперник – четвъртфиналиста в турнира ПАОК. През тази кампания опонентът е далеч по-поносим. И сините са длъжни да се възползват от този факт. Преди 12 месеца еуфорията бе огромна и дори може да се каже, че в един момент попречи и се стигна до провала с Хамрун. Сега при елиминиране на северномакедонците фанфари няма да има. Но прескачане на тази фаза ще донесе така нужното спокойствие на сините. Които се нуждаят от него на всички нива. И ще намали напрежението, къкрещо след разделението на феновете, част от които са на нож с ръководството.

При елиминиране на Шкупи Левски ще се изправи в третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите срещу победителя от двойката Апоел Беер Шева (Израел) – Панавежис (Литва). Тоест, ще може да мечтае за класиране на плейофите, което носи чист приход от 750 хиляди евро. А попадане в същинската фаза е оценено от УЕФА на 2.94 милиона евро. За сините обаче тези цифри са още в сферата на „гладна кокошка просо сънува“. Наред е Шкупи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук