Асими Фадига – човекът, който не спира да изненадва

Асими Фадига сигурно още не може да намери обяснение на няколко въпроса след лудата вечер на 24 август. Отговори на някои търси и националния вратар на Германия Кевин Трап. „Едва ли ще вкара отново такъв гол“, промълви стражът на Айнтрахт след 1:1 на „Васил Левски“.

А гол ли е да го опишеш! О миг, поспри! Със сигурност така са се чувствали феновете на сините след феноменалния изстрел от 30 метра в горния десен ъгъл, накарал разтегналият се до максимум Трап след това да седи отпуснато, да гледа невярващо и да прави криви физиономии.

„Разбира се, че беше много емоционален момент за мен и отбора. Голямо удоволствие беше. Вкарах във възможно най-последния момент, когато изоставахме в резултата. А влязох като резерва десетина минути преди това. Това бе първият ми гол за Левски и се радвам, че дойде в такъв момент. Отбелязах на голям отбор като Франкфурт.

Не съм мислил преди да стрелям в последната минута. Знаех, че не ни остава много време и трябваше да опитаме. В един момент просто усетих, че има коридор пред мен и шутирах. Получи се много добре. Това беше най-важният ми гол в цялата кариера. Надявам се да продължа по този начин.

Мисля, че имаме шансове за реванша във Франкфурт. Може би ще е още по-трудно в Германия, но ще направим всичко, на което сме способни, за да се класираме“, отбеляза 26-годишният офанзивен халф, роден в Шатерло.

И ако показаното от Левски в евротурнирите е неочаквано, то със сигурност всичко случващо се за Фадига е като гръм от ясно небе, като бясно препускане. Той е като човек, качил се на асансьора от ада и изведнъж озовал се в рая. Преди да подпише в Левски, той бе без ясна цел пред себе си – освободен от третодивизионния френски Льо Ман и трениращ с отбора на безработните футболисти. А в четвъртък само за миг той прати сините на седмото небе. И засенчи национала на родината си Коло Муани, който е оценяван на 100 милиона евро от клуба от Франкфурт.

„Не познавам лично Коло Муани, но и двамата идваме от Франция и се поздравихме, разминавайки се. Дали той ще напусне и ще премине в ПСЖ? Не знам, честно казано, трудно е да се каже. Би било добре за реванша да липсва“, добави Асими на тръгване от „Васил Левски“.

Във Франция именно Асими заслужи заглавията. „Фадига, а не Муани (б.а. – и той вкара) е героят на вечерта в Лигата на конференциите“, пише eveil.fr. „Халфът, който по един или друг начин не спира да изумява. Изненадваща е траекторията му – 3-а дивизия, после 5-а, накрая безработен, а сега в елита и герой в евротурнир. Такава бе и траекторията на удара му“, отбелязва медията.

Всъщност Левски може да не се класира в групите на Лигата на конференциите и това попадение да не се окаже с такава стойност. Но не само Фадига ще го помни, защото е дебютно за него със синята фланелка. А защото бе с огромно емоционално значение. Той отприщи такава радост по трибуните. Затова и ще е в пантеона на Левски за красиви изпълнения. Тупалката му се нареди до тази на Николай Тодоров срещу Рейнджърс (2:1) отпреди 20 години (на 29 септември 1993-а, при това отново в добавеното време). При това тя пак бе пред препълнения сектор Б.

Всъщност, със страховит удар първото си попадение реализира и Предраг Пажин – при 2:0 над Апоел Никозия на 26 август 1999-а на „Георги Аспарухов“. След това сърбинът стана любимец на феновете. Такъв бе и Владимир Гаджев, който разши мрежите на „Герена“ на Лил (2:2 на 04.11.2010 г.) и Спартак Търнава (2:1 на 28.07.2011 г.). Такива попадения в евротурнирите се помнят. И години на ред феновете на сините ще коментират траекторията на изстрела на Асими Фадига.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук