Удар навън: Левски вече го е правил

Левски ще има задача, граничеща с невъзможното, за да постигне краен успех при визитата си на Айнтрахт Франкфурт. След достойното 1:1 на “Васил Левски”, сега се задава тежък двубой на “Дойче банк арена”. “Сините” ще имат нужда да направят поне толкова силен мач, колкото първия, а може би и още по-добър, за да се надяват на елиминиране на своя опонент.

Историята на тима в турнирите показва, че мисията не е толкова невъзможна. От подобна позиция – равенство след първия мач, “сините” са успявали да излязат крайни победители, включително и веднъж срещу германски отбор. Става дума за историческия им успех срещу Щутгарт през 1984 година. Първият мач на „Герена” завършва както този с Айнтрахт – 1:1. “Швабите” са актуални шампиони на Германия, а и жадни за мъст, след като година по-рано “сините” ги елиминират след 1:1 на немска земя и 1:0 в реванша на „Васил Левски”. През 1984 г., след 1:1 на “Герена”, Левски изиграва изключително силен мач на “Некарщадион” и стига до заветното 2:2, което да го класира напред. Нашите не ги спира и това, че още през първото полувреме на два пъти те се озовават в ролята на догонващи. Първо Ники Илиев вкарва с глава за 1:1 след фал отляво, изпълнен от Емил Спасов. След почивката пък Пламен Цветков оформя крайното 2:2 1 със страхотен шут от въздуха, дошъл след центриране от фланга на Мишо Вълчев с външен фалц. До края с Левски пропуска един шанс дори да спечели с 3:2, но и това 2:2 му отваря пътя към осминафиналите. Този мач е сериозен претендент за един от най-силните в историята на клуба на чужд терен.

Доста добре играха “сините” и при гостуването на норвежкия Бран Берген през 2001 година. Спед 0:0 на “Герена” съперникът бе фаворит в реванша, но още в първите минути бе попарен с гол на Георги Иванов, който наказа грешка в отбраната и с хубав шут намери долния ляв ъгъл. Домакините изравниха, а малко по-късно Левски остана без титулярния си вратар Георги Петков. Той бе неволно контузен от Георги Марков и се наложи да влиза взетият под наем от Нефтохимик – Йордан Господинов. Младият тогава страж не трепна и нов гол до края не падна. Така с 1:1 Левски прекрачи към плейофите на Шампионската лига, заради повече отбелязани голове на чужд терен.

Друг много силен мач на тима като гост бе при влизането в групите на ШЛ през 2006 година. Тогава “сините” се справиха с Киево, но различното спрямо сегашната ситуация е, че имаха много добър аванс от първата среща на “Васил Левски”, където спечелиха с 2:0. Заслужаваха да победят и на реванша във Beрона, където в началото на второто полувреме Левски поведе с 2:0 с голове на Димитър Teлкийски и Седрик Бардон. Играчите на Станимир Стоилов дори играха доста по-добре от двубоя на стадион “Васил Левски”. В крайна сметка чрез своята звезда Амаури, Киево изравни, но Левски влезе в Шампионската лига и стана първият български клуб, стигнал до груповата й фаза.

“Сините” играха много силно и в реваншите с Ювентус през 1999-а и Шалке през 2006-а, но и в двата случая бяха загубили първия мач на собствен терен с 1:3.

Така Левски ще търси във Франкфурт повторение на събитията от Щутгарт, Берген или Верона. Този път обаче никакво равенство няма да свърши работа, а ще стигне само за продължения, а евентуално и дузпи, които да решат спора. Причината е, че отпадна правилото за гол на чужд терен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук