Берое Стара Загора фиксира втори пореден и общо шести триумф в НБЛ. Момчетата на Андреа Марушич излъгаха Левски с 68-67 в среща от 14-ия кръг, изиграна в зала „Триадица“. Мачът премина през множество амплитуди, но във финалните акорди Николай Титков влезе в ролята на герой и се погрижи старозагорци да удължат мъките на „сините“, нанасяйки им девета последователна грешка в родния елит. В игра за „сините“ след дълго отсъствие се завърна Лъчезар Димитров, но мачът не завърши Асен Великов, който получи контузия на ръката. От своя страна старозагорци отново можеха да разчитат на Антун Маричевич.

На сметката на „зелено-белите“ имат и шест загуби, като заемат шестото място във временното класиране, а баскетболистите на Димитър Ангелов са седми с четири успеха и 10 поражения. На 10 януари догодина Берое ще бъде домакин на Ямбол, докато два дни-по-рано действащият носител на Купата и Суперкупата на България ще има гостуване на ЦСКА.

Безплодните атаки преобладаваха в началните минути. Това обаче не попречи на наличието на  Карлос Пепин под коша да постави гостите на лидерската позиция. Постепенно индивидуалните прояви на Асен Великов и Зейн Ноулс, както и промяната в темпото, доведоха до първо водачество за домакините. Даръл Дейвис имаше какво да каже по въпроса и собственоръчно извоюва равенството за 17-17 в края на дебютния период.

Тенденцията продължи да се повтаря и в началото на втората десетка, в която двата отбора акцентираха основно върху играта под коша. Димитър Маринчешки и Златин Георгиев  бях най-активни в атака за „сините“, докато от другата страна Антун Маричевич и Дейвис бяха замесени във всичко най-интересно в този елемент. В следващите моменти Ноулс и Великов напомниха за себе си, давайки глътка въздух на столичани и възможност да се приберат в съблекалнята с разлика от 3 точки.

Сценарият от първата част се повтори и на старта на третата, като двата тима редяха безплодни нападения. Това доведе до запазване на статуквото от гледна точка на резултатността и ниските проценти, особено при стрелбата зад дъгата. Несъмнено присъствието на Дейвис и Пепин опроверга тези думи до известна степен, тъй като усилията на двамата направиха така, че старозагорци да се преборят за 5-точков актив след 30 минути игра.

Проблясъците Николай Тиков, Пепин и Маричевич запазиха водачеството на „зелено-белите“ и в дебютните моменти на заключителната четвърт. Действащият носител на Купата и Суперкупата най-накрая показа признаци на живот чрез Марио Боянов, Великов и Маринчешки, които поставиха равенството на таблото при по-малко от 5 минути, оставащи на часовника. Седариан Рейнс спря сушата за заралии, но Лъчезар Димитров, Красимир Петров, Георгиев позволиха на тима от София да поведе за първи път от много време насам. Дейвис отвърна на удара и фиксира поредно равенство на таблото. Последва минимално изригване на Петров, който с 4 поредни точки доближи домакините до победата при по-малко от 2 минути до края. Титков отвърна с далечен снаряд, а в последните 26 секунди Петров извърши нарушение в нападение. В ответната атака Титков отбеляза труден  кош през човек и отборът от Стара Загора дръпна с точка във финалните 2 секунди. Нападение по-късно Ноулс бе блокиран от Рейнс и всичко приключи. / superbasket.bg

СТАТИСТИКА ОТ ЛЕВСКИ-БЕРОЕ СТАРА ЗАГОРА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук