9 декември 2023 година. В големия студ на стадиона във Враца отново се чуват викове „оставка“ по адрес на Николай Костов. Само преди броени дни Левски е отпаднал от Хебър след безобразен мач за Купата на България. Под Околчица пък победата идва с „едно на мъка“ и много треперене в последните минути. Сините фенове стават свидетели на изключително срамната гледка, при която Келиан ван дер Каап си изкарва жълт картон за бавене на времето… Да, срещу съперник от калибъра на Враца!

Сериозни скандирания против Костов имаше и в с. Бистрица, когато Левски загуби от ЦСКА 1948. Някои от по-бурните привърженици на сините дори бяха готови да прескочат оградата на китното стадионче, за да потърсят физическа саморазправа с наставника. По това време вече тотално бяха изчезнали спомените от хубавото синьо лято с европейските вечери. По всичко личеше, че Костов е изчерпал кредита на доверие, но няколко месеца по-късно ситуацията е коренно различна. Тимът от „Герена“ стартира пролетния полусезон с 5 победи от 6 кръга, а спечелените точки са 16 от 18 възможни. В последните 5 срещи отборът дори не е допуснал гол. Да, съперниците не бяха от най-високо качество, но е факт, че на „Герена“ вече за оставка на Костов не се говори. По всичко изглежда, че наставникът ще довърши кампанията докрай начело на тима, а подобно нещо в Левски не се е случвало от далечния сезон 2010/11. Тогава Ясен Петров се превърна в последния треньор, който води сините от началото до края на една кампания. По-паметливите обаче си спомнят, че дори това не е съвсем така, защото през пролетния полусезон на въпросното първенство Георги Иванов-Гонзо до голяма степен беше иззел функциите на Ясен, който седеше на пейката, но тежката дума за повечето решения се знаеше, че е на спортния директор Гонзо.

Само още един наставник на Левски през този век е успявал да води отбора в рамките на цял сезон без прекъсване. Разбира се, това е Станимир Стоилов, който издържа цели три пълни кампании поред през 2004/05, 2005/06 и 2006/07, преди да бъде сменен от Вили Вуцов през 2008 г. През всички останали сезони сините фенове се нагледаха на постоянни треньорски рокади и експерименти, които не водеха до нищо хубаво. Имаше години, в които на поста се въртяха по трима-четирима знайни и незнайни наставници. Хубавото е, че тази порочна практика с безкрайното сменяне на треньори поне за момента изглежда забравена и това може да се окаже един от малкото позитивни изводи от сезон 2023/24 за сините.

От началото на първенството само още три тима в Първа лига не са сменили треньорите си – това са Черно море (Илиан Илиев), Локо Пловдив (Александър Томаш) и Хебър (Любо Пенев).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук