Бившият играч и треньор на Левски – Михаил Вълчев – коментира наболелите теми около тима. И бе категоричен, че за проблемите не трябва да се търси само сметка от шефовете.

Г-н Вълчев, нека започнем от протеста на феновете срещу Наско Сираков в последния мач. Мнението Ви за случилото се?
– Има проблеми, които Сираков се опитва да реши. Феновете трябва да знаят, че няма финанси, пари да се закупят добри футболисти. Феновете искат победи, добра игра, но не знам защо всичко е насочено срещу Сираков, тъй като и самите футболисти имат вина за сегашната ситуация. Феновете трябва да критикуват и футболистите. Тези, които дойдоха зимата, така и не успяха да заменят онези, които напуснаха. Има настроения и срещу треньора, когато не вървят нещата, но с тези футболисти, това, което прави Левски, не е малко. Левски трябва да направи опит да се върнат нещата, както бяха преди, а не да бъде само името, за да може феновете да нямат основание да критикуват никого.

– От дошлите през зимата има ли футболист, който Ви е направил положително впечатление?
– Фабио Лима. Техничен и бърз футболист. Имаше добри минути в мачовете, в които игра. Той, като че ли свърши работа, но се вижда как в целия отбор не вървят нещата. Няма кой да прави играта, няма кой да измисли нещо интересно. Създават се по няколко положения, но не се вкарват. Рикардиньо, например, е човек, който чака само центрирани топки. В последно време стана по-комбинативен, по-раздвижен, търси топката в празните пространства, но в много моменти играе разконцентрирано и прави доста грешки. Защитата също бърка, а в средата няма нищо смислено.

– Асен Митков се върна след контузия. Човек, който носи креативността, той ли е футболистът, който трябва да поведе своите?
– Абсолютно не. Не е нормално той да тегли отбора на тази възраст. Той трябва да се обиграва и да израства около другите. Момчето има качества, но неговата игра и тази на Левски трябва да се подпомага и от останалите футболисти. Не може да очакваме от него постоянно добри игри. Неговата психика е нормално да бъде по-лабилна от тази на футболистите, които са по-опитни от него.

– Двама от ключовите играчи – Марин Петков и Хосе кордоба – са с договори до следващото лято и може би ще бъдат продадени сега. Колко ще е трудно Левски да ги замени?
– Трябва да се види първо какви ще са офертите, които евентуално ще бъдат получени. Във футбола няма незаменими хора. Марин и Хосе са ключови футболисти за Левски, но със сигурност има футболисти на тяхното или по-добро ниво, които да ги заменят. Ако могат да ги продадат за добри пари, аз съм съгласен, но трябва да се вземат футболисти на още по-високо ниво. Целите пред Левски винаги са високи, така че трябва да се взимат максимално качествени играчи, когато има възможност.

– С Левски се свързват Алекс Колев и Серкан Юсеин от Крумовград. Мнението Ви за тях?
– Алекс Колев е футболист, който има много добри реализаторски качества. Успява да гардира топката, участва в комбинации и бележи. В Левски, с помощта на феновете, ще се раздвижи още повече и ще бъде от полза за отбора. За другото момче, което споменахте, нямам конкретни наблюдения и не мога да му дам оценка. Щом са му хвърлили око и ако ги устройват парите, които му искат, нека му се даде шанс, а само времето ще покаже дали ще свърши работа.

– Треньорът на Крумовград Станислав Генчев е свързван с Левски. Мнението Ви за него?
– Едно е да работиш в провинциален отбор, съвсем друго в Левски. Естествено, знаем, че в Левски напрежението е много голямо, когато няма резултати. Той показва, че с малко пари и уж не толкова добри футболисти като на Левски, работи добре, а резултатите го показват. Добър треньор, има качества, но няма как да кажем дали ще успее в Левски.

– Той направи добри неща с Лудогорец, после в Ботев не му се получиха нещата, но сега постига страхотни резултати с Крумовград. Така да кажем дали е дорасъл за треньорския пост в Левски?
– Бъдещето ще покаже, ако стане треньор на Левски. Има треньори, при които отборите играят добре, но пак няма резултати, защото има много фактори, които влияят върху представянето – настроение, съдийство, късмет. Ако успее психологически и тактически да подготви футболистите – пак казвам, в Левски е много по-трудно да се направи това нещо. Трябва психически да няма колебания, защото когато си затормозен – понякога бъркаш. Той, разбира се, ще има и щаб около себе си, който да му помага.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук