Победата на Левски над Локомотив Пд с 2:1 на „Лаута“ едва ли ще стопли кой знае колко сърцата на „сините“ фенове. Сезонът протоколно се доиграва от отбора, а в оставащите два мача единственото, което може да се случи, е някое статистическо постижение за историята. До такова може да стигне авторът на победния гол за Левски на „Лаута“ – Рикардиньо. Това беше неговото девето попадение за тима в първенството през настоящия сезон. С това той изравни постижението си от предходния шампионат, когато отново завърши с 9 попадения, но пък различното тогава беше, че игра в отбора само през пролетта.

Въпросните 9 гола са рекордни за бразилец с екипа на Левски. На второ място е лявото крило Паулиньо, който се разписа 8 пъти през сезон 2017/18, както и през 2019/20. Така, ако отбележи само още веднъж в оставащите два мача на Левски до края на сезона, Рикардиньо ще стане първият бразилец, стигнал до двуцифрено число попадения в рамките на един сезон.

Друг любопитен факт е, че нападателят вкара за Левски и в трите мача между „сините“ и Локомотив Пд през настоящото първенство. Той се разписа при загубата на „Лаута“ с 1:2 в четвъртия кръг, след това от дузпа при успеха с 3:0, а в последния кръг донесе успеха с 2:1 под тепетата.

Справка в статистиката показва, че Рикардиньо е едва петият футболист в историята на Левски, който се разписва в поне три мача срещу един и същ съперник за един сезон. Най-напред това това успя да постигне Георги Иванов-Гонзо през 2001/02. Това беше първото първенство в историята на българския футбол, в което имаше плейофи. Тогава сегашният президент на БФС наказа три пъти ЦСКА. Две от победите бяха на „Герена“ – с по 2:0, като той вкара вторите голове и в двата мача. Между тях добави и един на „Армията“ за крайното 2:2. Освен Рикардиньо, Цветан Генков също може да се похвали, че е вкарал в три мача конкретно срещу Локомотив Пд. Това той направи през 2013/14 – при загубата на „Герена“ с 1:2, както и при победите на „Лаута“ с 3:2 и във втория мач на „Георги Аспарухов“ за сезона с 2:1.

Един от чужденците, който беше и любимец на феновете – Антонио Аниете – пък е единственият играч в историята на Левски вкарвал в 4 шампионати мача срещу даден съперник. И това е Хасково. През сезон 2014/15 „сините“ попаднаха във втората шестица след първата фаза и това направи възможно да се срещнат 4 пъти с Хасково. В тях Аниете вкара 5 гола, а веднъж спаси Левски от позорна загуба от този опонент на „Герена“ с изравнителен гол за крайното 1:1.

Последният, който вкара в 3 мача срещу един противник преди Рикардиньо, беше Станислав Костов. През 2018/19, когато стана голмайстор на първенството, той посече три пъти Черно море, а тимът взе 7 точки от тези мачове. Те завършиха 2:2, 1:0 и 5:1 в полза на „сините“.

Трябва да отбележим и това, че от петимата изброени играчи на Левски трима са били голмайстори на първенството. Този приз са печелили Георги Иванов през 2001 година, Антонио Аниете през 2015-а, както и Станислав Костов през 2019-а. Рикардиньо, ако не на първенството, е на път поне да стане голмайстор на Левски и то във втори пореден сезон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук