В студиото на Герена.бг гостува новият наставник на Левски Станислав Генчев. Старши треньорът бе откровен докрай и разкри доста от плановете на своя екип, като в същото време опроверга и доста от циркулиращите в медийното пространство слухове. Предлагаме на вашето внимание извадка от най-важните неща, които младият специалист разкри пред „синята“ медия на България.

Как се стигна до предложението ви, отправено от Левски и кога точно се случи то?

– Реално последните 2 седмици имаме разговори с ръководството на Левски, но в началото бяха просто предварителни, за да видят те какво е моето желание и настроение, дали съм съгласен с евентуално предложение от страна на Левски. Последните 7-8 дни нещата станаха сериозни и започнахме по-интезивни разговори. Аз поставих условията си, които са свързани изцяло със спортно-техническата част. От страна на ръководството получих пълно разбиране и подкрепа. За мен е изключително важно аз да правя селекцията, тъй като имам горчив опит с предишен отбор. Бяха ми обещани много неща, но не бяха изпълнени. За мен това беше главното, че срещнах пълно разбиране от страна на „синьото“ ръководство. На Левски не се отказва! Важно беше да уточним нещата и да има разбирателство между ръководство и треньорски щаб, за да имам аз предпоставки за успехи.

Казахте, че вече сте започнали усилено да работите по селекцията. Смятате ли, че трябва да бъде привлечен нов вратар в Левски?

– Със сигурност ще се опитаме да привлечем нов вратар. Въпросът е дали ще съумеем да намерим човек, който да придаде необходимата класа на отбора. Ние имаме двама добри и много талантливи вратари, но е хубаво до тях да има един опитен човек, от когото да се учат и да им дава спокойствие. Всъщност този вратар трябва и да помага на отбора. Тогава и за младите, не само вратари, а и полевите играчи, ще бъде много по-лесно да израстват, защото вратарският пост е най-важният в един отбор. Със сигурност ще опитаме да привлечем вратар, да!

В медийното пространство доста дълго време продължава да циркулира информацията, че Левски има сключен предварителен договор с бившия страж на ЦСКА 1948 Даниел Наумов. Има ли нещо вярно в това?

– Категорично не. Тази информация не отговаря на истината. Левски няма интерес към този футболист. Дори не сме преговаряли с него.

Има ли играчи, които Вие сте предложили на ръководството? Допитаха ли се до Вас по отношение на привличането на Майкон?

– Майкон беше привлечен преди моето идване на „Герена“, но аз се запознах с неговите качества и трябва да кажа, че съм доволен от този трансфер. Основните разговори, които водихме с ръководството на Левски бяха за това аз да имам последната дума за привличането на нови играчи. И когато имам някой футболист, който аз мисля, че ще ни свърши работа, да мога да го предлагам и когато кажа, че го искам, те ще направят всичко възможно, за да го привлекат. Имаме вече набелязани играчи с екипа ми. Наблюдаваме всеки ден футболисти и когато анализираме нещата, и сме сигурни сторпоцентово, че ги искаме, ще ги представим пред ръководството и ще кажем, че това са хората, които са ни необходими. Що се отнася до футболисти от Крумовград, аз много искам да привлечем Алекс Колев, защото Левски има нужда от такъв тип централен нападател, какъвто е той. Но той е с договор и за него трябва да се плаща трансферна сума. Разговорите там ще започнат тепърва. Надявам се, че ще успеем да го привлечем, защото той има голямо желание да играе в Левски.

Какво е положението с Андриан Краев? Ще го освободи ли Левски, или ще проведете разговори с него?

– Със сигурност ще проведа разговори с Краев. Много бих искал той да преосмисли своето решение и да остане, защото той си е момче от школата. Футболист, който знае какво е Левски и е носил капитанската лента, адаптиран е към обстановката. Няма нищо по-добро за един треньор от това той да започне веднага да играе. Най-важното е, че той има лидерски качества, защото е важно на всяка една линия да имаме лидер.

Има ли футболисти от българското първенство, които бихте искали да имате в отбора си, като изключим Алекс Колев, когото вече споменахте?

– Има такива футболисти, но всеки един от тях има действащ договор с клуба си. Трябва да проведем разговори дали футболистът е съгласен да дойде в Левски, отборът му склонен ли е да го продаде и за каква сума. Всичко е въпрос на разговори. Трябва да подчертая, че главно сме се насочили към футболисти от чужбина! Много бихме искали да имаме повече българи в отбора и ядрото на Левски да бъде съставено от българи, но всички добри български футболисти имат действащи договори с водещи отбори в страната.

Ще разчита ли Левски през новия сезон на Хоакин Фернандес?

– Той е освободен! Вече не е част от отбора.

На кои позиции Левски има нужда да бъде подсилен?

– На позицията десен бек, тъй като Галчев е единствен футболист на тази позиция. Дефанзивен халф, ако Краев не се съгласи да остане. Ясно е, че отборът има нужда от централен нападател. Ако Кордоба бъде продаден, ще е нужен и централен защитник. За вратаря вече казахме.

Билал Бари остава ли на „Герена“?

– Коментарираме го в момента с моите помощници. Той беше доста дълго време контузен и трябва да сме сигурни, че ще можем да го върнем към формата, в която беше преди. В момента е под въпрос неговото оставане.

Бихте ли върнали Георги Миланов в Левски?

– В момента той има отбор и е с действащ договор. Сега не мога да отговоря на този въпрос. Трябва да се знае, че всеки един такъв футболист като него, би могъл да бъде от полза.

Има ли вариант Георги Чиликов да се присъедини към щаба Ви?

– Не, няма такъв вариант. Не знам откъде е изтекла такава информация.

Има ли Станислав Генчев интерес към привличането на Серкан Юсеин в редиците на Левски?

– Серкан Юсеин е много добър футболист. Национален състезател, но също е футболист с договор.

Има ли футболисти, които ще бъдат освободени, като изключим тези, които се знае вече, че ще бъдат продадени?

– Ще има със сигурност. В момента няма да бързаме с това, преди да сме взели нови попълнения. Но със сигурност ще има хора, които ще си тръгнат.

Бяха ли Ви поставени цели при подписването на договора с Левски?

– В Левски не е нужно да ти поставят цели. Тя е ясна! Когато отиваш на „Герена“, трябва да знаеш, че отиваш там, за да направиш отбора шампион!

Има ли интерес Левски към вече свободния агент Карлос Франса?

Не, няма такова нещо.

Ще има ли скаут на „Герена“?

– Скаут, който да предлага футболисти, ще има. Но последната дума за тяхното привличане ще имаме аз и моят щаб.

Имаше ли интерес от страна на Лудогорец към Вас пред идването ви в Левски?

– Няма такова нещо. Тази информация не отговаря на истината.

Идва ли Ангел Бастунов?

– Вероятно може да играе в Левски. Да!

Коя е любимата схема на игра на Станислав Генчев?

– Нищо, че в 3 отбора играя с 3-5-2, въобще не я харесам като система. 4-3-3 ми е любимата система.

Какво е Вашето мнение за Илиян Стефанов? Кога ще се възстанови и ще разчитате ли на него?

– По предварителна информация, която имам, той трябва да е напълно възстановен през септември месец и да бъде на разположение. Надяваме се да се случи и по-рано това нещо, защото той е показал, че може да допринесе много за отбора. Още повече, че е и български футболист, който знае какво означава Левски. Аз от все сърце му пожелавам по-бързо възстановяване и това ще бъде добре за мен, за да мога да разчитам на още един футболист.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук