Бившият футболист и шеф в Левски – Николай Илиев – даде интервю, в което коментира актуалните теми на „Герена“. Славният защитник коментира назначението на Станислав Генчев, селекцията и плановете за строеж на нов стадион. Той говори още за представянето на националния отбор и новия президент на БФС – Георги Иванов.

Г-н Илиев, Левски отваря нова страница с назначаването на Станислав Генчев. Какво е мнението ви за избора на треньор?
– Станислав Генчев показа добри треньорски умения в отборите, в които работеше до момента, и стискам палци по подобен начин да свърши работа и в Левски. Сега трябва да има подкрепата на всички в клуба и публиката, защото разликата с Крумовград е много голяма. Пое голяма отговорност и целите са ясни – първото място, купата, а догодина и добро представяне в евротурнирите. Пожелавам му успех. Станислав е млад специалист, с бъдеще и се надявам да оправдае очакванията на левскарите.

Как ще коментирате начина му на говорене, откакто застана начело на Левски? Той смело заяви, че отборът ще се бори за титлата и купата?
– То няма какво друго да заявиш, а и Генчев е бил като футболист в Левски и много добре знае какви са изискванията. Това е единственото, за което играят сините през целия сезон. Второто място винаги е било разочароващо за нас. Поне така беше по наше време. Сега вече не им знам манталитета на чужденците, защото вярвам, че този на юношите, които излизат от школата, макар и малко, е такъв – на победители.

Възможно ли е Левски да се бори за титлата още през следващия сезон?
– Всичко е възможно и никой не може да предположи какво ще се случи в края на сезона. Стискам палци и дай Боже, тази или следващата година Левски да стане шампион. Поколенията, които са родени след 2009 година, не са виждали сините с титлата, така че е време това да се случи и дано стане още този сезон. Най-вече заради страхотната публика, която не спира да подкрепя отбора.

Може ли Станислав Генчев да се превърне в обединителната фигура и да се спре разделението между феновете?
– Генчев бе добре приет от публиката, което е много хубаво. Не знам защо се води тази война между част от феновете и ръководството. Надявам се Станислав да обедини привържениците – това минава през добри игри и победи. Знаете, че феновете не понасят загубите, вторите места и така нататък. Дано се стигне до първия, добрия сценарий.

В неговия щаб влязоха любимци на привържениците като Живко Миланов и Дарко Тасевски. Това плюс ли е?
– Да, но не мога да гарантирам за тях какви са им треньорските умения. Пожелавам им успех и се надявам тези млади момчета да направят отличен спортно-технически щаб.

За сигурен нов се смята Алекс Колев, който трябва да бъде представен в понеделник, а се говори и за интерес към още български играчи. Харесва ли ви този подход на селекцията и залагане на „родното“?
– Не съм запознат подробно с качествата на Алекс Колев, но се надявам да бъде от полза за Левски. Все пак е достатъчно опитен и неслучайно е викан в националния отбор. Дано да е добър избор от страна на спортно-техническото ръководство и да се покаже в най-добрата си светлина. Вече за селекцията – ще започна по-отдалеч. Не може Левски и ЦСКА да излизат в дербито и да играят с 19 чужденци и трима българи. Кога ще имаме силен национален отбор, ако не започнат да се произвеждат юноши от школите? Да започнат да играят в първия състав. Двата гранда са изпълвали националния отбор през годините. Не знам кога ще се оправи тимът, след като нямаме българско първенство… Както е тръгнало, в него ще има 10 родни играчи… Надявам се тези, които ръководят футбола, да се чукнат в главите и да започнат да гледат перспективно към нашите деца. Да дадат шанс и на треньорите в школите да се развиват. Как преди имахме толкова много таланти, а сега не искат да ги налагат? А и те не могат да се покажат, защото в повечето случаи се разчита на измислени чужденци. Затова и няма да имаме силен национален отбор.

Пагубно ли е за Левски, че няма да участва в евротурнирите?
– Не е приятно за публиката, защото това много рядко се е случвало в 110-годишната история на клуба. Както и от финансова гледна точка, тъй като на Левски са му необходими финансови средства, за да се успокоят още нещата около дълговете към НАП. Покри се главницата, но има задължения, които също трябва да се погасяват.

Сините продадоха Хосе Кордоба в Норич и голяма част от трансферната сума ще покрие дълговете.
– Изходящите трансфери, които и преди това се направиха, би трябвало да отиват за погасяване на задълженията към институциите. Напълно е нормално.

Вярвате ли, че Левски може да се сдобие с нов модерен стадион, каквито планове бяха обявени?
– Поне на този етап не вярвам, защото първо трябва да има много силен спонсор или инвеститор, който да осигури милиони. Но стадионът е задължителен и трябва да се направи, защото Левски има нужда от страхотно съоръжение, на което да играе мачовете си. Необходими са обаче сериозни средства, дано ги намерят. Желая го от все сърце и се надявам, докато съм жив, да гледам двубой на нов стадион. Навремето беше идея трибуна по трибуна да се строи, но после акциите се предадоха на Спас Русев и всичко беше дотам.

Как ви се вижда националният отбор под ръководството на Илиан Илиев?
– Гледах двубоя със Словения (1:1) и мога да кажа, че и двата отбора не ми харесаха. Кирил Десподов изпъкваше над всички, но нищо друго не ми хвана окото. Важното в момента е, че в шест поредни мача отборът няма загуба под ръководството на Илиан Илиев, което се отразява добре на самочувствието на футболистите. Дано да го пренесат в предстоящите мачове от Лигата на нациите. Това е от значение, защото си спомняте, че редувахме – загуба, равенство, загуба и то срещу непретенциозни съперници. Има талантливи български футболисти и трябва да им се дава по-голям шанс.

Виждате ли промяна в БФС след заставането начело на централата на Георги Иванов?
– Имам страхотни впечатления от Георги Иванов. Работихме заедно в Левски, когато бях председател на УС. Той избра по друг път да продължи и дано тези впечатления се потвърдят и в БФС. Много се притеснявам, че голяма част от предишното статукво са в Изпълкома. Не ми харесва това. Пожелавам му успех и се надявам, че никога няма да бъде част от статуквото, защото не си мислете, че то си е отишло. Сигурен съм, че в момента се чистят неща, които да не направят така, че някои хора да отидат на топло.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук