Андреа Николова спечели титлата на завършилото Държавно първенство, А кат. при девойките, старша възраст. Гимнастичката на клуб по художествена гимнастика „Левски“ затвърди добрата си форма с още 3 златни и един бронзов медал на отделните уреди.

„Синята“ шампионка започва да тренира красивия спорт сравнително късно, на 10 години, но упоритата и целенасочена работа в залата от нейна страна и от страна на личния ѝ треньор г-жа Минкова-Дойчинова дава първите си плодове през тази година. Именно доверието, което подрастващата гимнастичка получава от треньора си, я задържа в залата по художествена гимнастика и става основата, върху която двете млади дами надграждат до шампионската титла, а днес поставят новите си цели….

Снимки: Alina Saceanu – Photography и личен архив; на снимките: Симона Минкова-Дойчинова и Андреа Николова

Днес намираме Андреа в залата, за да ѝ зададем няколко въпроса за състезанието и за бъдещите ѝ планове:

  • Андреа, честита републиканска титла! Как премина състезанието?

Благодаря Ви! За държавното първенство се подготвях дълго време и с цялото си сърце желаех първото място. Преди състезанието бях изключително напрегната, но в същото време се чувствах в най-добрата си форма. Фактът, че съм добре подготвена, ми даваше увереност, че ще успея. Получавах огромна подкрепа от всички треньори в клуб по художествена гимнастика „Левски“, а на мен ми оставаше да се преборя само със себе си, да остана концентрирана и спокойна. Успях да изиграя и 4-те си съчетания по най-добрия начин и това ми донесе златния медал в многобоя. На следващия ден бях доста по-уверена и за миг не се разконцентрирах, защото знаех, че състезанието тепърва започва. Не позволих на емоциите да ме разклатят. Грабнах 3 златни медала, но на топка допуснах грешка, която ми отреди третото място. Аз и моята лична треньорка г-жа Симона Минкова-Дойчинова бяхме много щастливи от добре свършената работа.

  • Как протича един твой тренировъчен ден? На какво наблягате с твоята треньорка?

Седмицата ми е изключително натоварена, защото трябва да съвместявам училище и тренировки и денят ми започва в 6:00 ч сутринта и завършва в 21:00 ч в залата. Това изисква от мен да планирам стриктно деня си, включително хранителен режим, добра концентрация и правилно разпределение на силите. Когато пристигна в залата след училище, ме поглъща любовта ми към гимнастиката и забравям за умората. Старая се в малкото време, което имам за тренировки, да го оползотворявам и давам максимум от себе. Моята треньорка винаги ми е повтаряла, че държи на качеството, а не на количеството. Едно от многото неща, които тя изиска от мен е да работя с много мисъл, а не машинално, за да бъде работата ми ползотворна.

Андреа Николова в тренировъчната зала; Снимки: Alina Saceanu – Photography

  • Какви са плановете ти от тук нататък?

Скоро ми престои селекция за националния ансамбъл (жени). Искрено мечтая и истински вярвам, че ще успея да се преборя да бъда част от отбора на България. От малка се възхищавам на момичетата, които ни представят на големите първенства по художествена гимнастика, поддържат много високо ниво и са сред най-добрите в света. Респектирана съм от традициите ни! Мечтая един ден на бъда част от тях. Работим усърдно с надеждата, че ще успея да грабна своя шанс и да стана част от националния отбор.

  • За какво мечтаеш?

Заспивайки вечер, си представям, че едни ден ще бъда на олимпийските игри и ще спечеля златен медал. Това е най-голяма ми мечта и вярвам, че когато човек желае нещо толкова силно, то рано или късно ще се сбъдне!

  • Повечето деца започват да тренират художествена гимнастика на 3-4 години. Каква е твоята история? Тренирала ли си други спортове?

Художествената гимнастика е спорт, при който децата започват на много ранна възраст, но при мен нещата се развиха по различен начин. За пръв път влязох в залата на пет години и тренирах едва няколко месеца, след което се отказах. По-късно реших да се запиша на лека атлетика. Състезавах се 1 година, но осъзнах, че това не беше моят спорт. Пистата, на която тренирахме се намираше непосредствено до залата по художествена гимнастика и всеки ден минавайки покрай нея, си мечтаех отново да се върна там. През есента на 2019 г. осъзнах , че това е моят спорт и се завърнах в залата. Винаги съм носила гимнастиката в сърцето си! Тогава попаднах при г-жа Симона Минкова-Дойчинова, която и до днес е моят личен треньор. Първоначално родителите ми нямаха намерения да се занимавам професионално със спорт. След първото ми състезание, моята треньорка видя нещо специално в мен, което другите може би не виждаха. Тогава тя се обади на родителите ми и им каза, че вижда потенциал в мен и ще ме заведе до големия спорт. И така до ден днешен вървим ръка за ръка и ѝ имам пълно доверие.

Андреа Николова на Държавното първенство; Снимки: Flexible.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук