Боряна Калейн днес изигра безупречно и четирите си композиции на Олимпийския финал в Париж и се пребори за сребърното отличие. Българката наелектризира публиката със спиращите дъха композиции и получи резултат 140.600 точки общо. Златото отиде при състезателката от Германия Даря Варфоломеев с общ сбор от 142.850 точки. Бронзовият медал получи София Рафаели от Италия, която дори беше една от фаворитките за спечелването на златото, но днес игра по-неубедително и допусна грешки, дори по-сериозни.

Боряна Калейн е втората българка в историята ни, която получава медал от Олимпиада при индивидуалната надпревара.

Среброто, което извоюва тя днес, дойде след оценка на обръч от 35.850 точки. Отначало тук резултатът беше 35.450, но личната й треньорка Мариана Памукова се намеси умело и след уважена от съдиите контестация оценката беше повишена.

На топка Калейн взе 36.450, на бухалки родната грация получи 34.550 точки, а на лента грабна 33.750.

Преди нея единственият ни медал от Олимпиада в индивидуалната надпревара беше от 1988 година, спечелен от Адриана Дунавска. За Калейн това беше второ участие на Олимпийски игри, след като през 2021 в Токио остана пета и разочарована. От българския щаб успяха да я убедят да остане в залата и сега сребърният медал е при нея.

Ансамбълът ни днес пък започна участието си и след две безпогрешни изпълнения си осигури място сред най-добрите осем от общо 14 отбора. „Перлите“ на Весела Димитрова, сред които са и гимнастичките на Левски Рейчъл Стоянов и Камелия Петрова, влязоха във финалите с първи резултат.

Утре обаче всичко при ансамблите започва от нула.

Стискаме палци на нашите момичета!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук