Като треньор на Лудогорец – Станислав Генчев – се е изправял срещу Тотнъм на Моуриньо (б.а. – през сезон 2020/21 в групите на Лига Европа – 1:3 и 0:4). Наставникът на „сините“ разкри и какъв съвет е получил от Специалния.

„Урокът от евротурнирите не е само един, защото като треньор водих Лудогорец срещу много силни отбори и изключително качествени специалисти. След като сме играли срещу такива отбори и сме правили анализ на мачовете, видях страшно много тактически прийоми, които след това използвах в моите тимове. И много от тях ми носят успех и днес. Това е опит, който не може да се научи от една книга – да прочетеш нещо и да го научиш. Това са неща, които, като ги преживееш, осъзнаеш и видиш как се случват де факто и как се превъплъщават идеите на един треньор на терена, осъзнаваш ги много по-добре и можеш да ги използваш… Сблъсъкът с Моуриньо, разговорът с Моуриньо или когато играхме с Антверпен, с Еспаньол – това бяха все мачове срещу страхотни специалисти с тактически идеи, които до този момент аз не бях виждал в българското първенство. И след това, както се казва, занаят се краде и се опитах на много места да ги приложа и мога да кажа, че ми донесоха успех.

С Жозе Моуриньо имахме разговор след втория мач с него (б.а. – срещу Тотнъм в Лондон). Никога няма да забравя неговите думи, когато ми каза: „Ако се колебаеш кого да пуснеш на терена, винаги избирай по-смелия играч! Футболът трябва да се играе със сърце и смело. Винаги смелият футболист ще ти донесе по-добър резултат, отколкото един футболист, който има качества, но се притеснява или няма психика да издържи на напрежението, което го съпътства“, заяви Генчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук