Винаги е удоволствие да се разговаря със Стефан Грозданов за футбол. 76-годишният специалист следи изкъсо случващото се по българските терени и посочва подробни детайли от представянето на отборите. Бившият треньор на Левски направи анализ за случващото се на „Герена“ и говори за други тимове, на които е бил начело, като Локомотив София и Спартак Варна. Той обърна внимание и към битката за титлата в Първа лига.

Г-н Грозданов, разочарова ли Левски с представянето си през есента?

Чак да разочарова, не. Говорихме с вас преди мачовете с ПАОК за Лигата на конференциите, че гръцкият тим не е това, което очакваха всички – някакъв свръхотбор. Прогнозите ми се сбъднаха и сега тимът ще бъде и е в сянката на грандовете Панатинайкос, АЕК и Олимпиакос. Има голям спад и ПАОК не беше мерило за Левски. Сините се представят много по-добре, когато са поставени като аутсайдер. Точно в мачовете, в които излезе в ролята на фаворит срещу софийските отбори и другите тимове, като че ли се стреснаха. Но тук трябва да отворим една скоба и да кажем, че Левски играе много добър и правилен футбол. Развива се силно в игрово отношение. А защо странно за мен са на 14 точки зад ЦСКА, може би Станимир Стоилов и цялото ръководство, които са опитни хора, ще направят точна преценка. В това съм убеден. Сините изпуснаха много точки, но в игрово отношение отборът не стои лошо на терена. Дори много добре играе един модерен футбол.

Левски влезе в ролята на аутсайдер в двата мача срещу Лудогорец за първенството и купата. Какво не достигна на сините да спечелят поне един от споменатите двубои? Във втория бяха близо до продължения, но Хосе Кордоба пропусна да изравни от бялата точка.

Не знам защо не успя. Трябва да се спомене, че Левски не намери човек, който да изпълнява дузпите. Малко са като английския национален отбор – стигне ли се до 11-метрови наказателни удари, вечно губи (смее се). Толкова много футболисти се изредиха, пропуснаха по една дузпа и след това лесно бяха зачеркнати. Може би, ако изстрелът на Хосе Кордоба от бялата точка в Разград бе попаднал в целта, нещата по друг начин щяха да се развият. Това е проблем, който трябва да го разрешат, защото наказателните удари играят много голяма роля и понякога само от тях се печелят мачове. Видяхме и на световното първенство. Но пак ще се повторя, Левски играе много добре и сегашното място в класирането не отговаря на представянето. Но за съжаление се броят точките.

На сините предстои подготовка и зимна селекция. Къде виждате необходимост от подсилване в Левски?

За мен проблемът е, че трябва да се намери футболист, който да оползотворява всичките възможности, които се откриват в нападение. Постоянно си повтаряме, че сините стоят добре на терена и създават положения, но липсва играч, който да реализира. Може би в намирането му трябва да се насочат всички усилия. Станимир Стоилов много добре знае това и няма смисъл да натъртваме постоянно. Левски открай време, от времето, когато аз бях дете, до преди няколко години, винаги е имал централни нападатели, които са били качествени, а други бяха и огромни таланти. Реализираха почти всички създадени възможности на отбора. Сега това не се вижда, топките профучават в наказателното поле и няма кой да вкара.

Може ли новото попълнение Рикардиньо да се превърне в този търсен човек?

Дано бразилецът е това, което сините търсят. Дори още един трябва да бъде привлечен, защото Билал Бари, който получи много похвали, не е типичният голмайстор. Той е по-раздвиженият в атаката. Струва ми се, че ще се вземат мерки и Левски ще изглежда по различен начин през пролетта. Говоря не по-добре в игрови план, а в печеленето на точки. Отборът ще се вдигне, защото мястото му в класирането не е там с това представяне.

Какво е мнението ви относно предстоящата смяна на собствеността на клуба?

Не съм запознат по темата, но едно мога да кажа, че без финансова стабилност клубът ще се клатушка. Липсва ли възможност да се оперира с пари и да се подсили отборът, то е ясно, няма да има голям скок напред.

Как ви се вижда първенството, след като ЦСКА зимува на върха в класирането, а Лудогорец изостава на точка зад него?

Смятам, че е малко по-интересно от другите години. Причината е, че всички бяхме свикнали да наблюдаваме Лудогорец като незаобиколим фактор. Сега се видя, че има отбор, който е в стартова позиция да го измести. Поне това показва таблицата.

Има ли шанс ЦСКА да триумфира с титлата в края на сезона?

Не ми се вижда много голям този шанс, защото Лудогорец бе насочил вниманието си към европейските мачове. Като че ли в дадени двубои от първенството подценяваше случващото се. Сега пак им предстоят такива срещи с Андерлехт, но ще е по-различно. Задачата пред тях бе да се влезе в групите на Шампионската лига, не успяха, но го направиха в тези на Лига Европа, за да има и добри финансови постъпления. През пролетта ще бъде интересно как ще бъдат сформирани отборите, какви футболисти ще привлекат и как ще стартират. Подготовката на ЦСКА постоянно е критикувана, че не е това, което трябва, връщат се с контузени и като че ли имаше нещо, което им пречеше в този период. Сега да видим каква работа ще свършат, как ще се подсилят и, разбира се, че има някакъв шанс ЦСКА да вземе титлата. С равни позиции са с Лудогорец и да спечелят мачовете си срещу разградчани е напълно възможно да се случи. Но за мен е малко вероятно.

Може ли да определим Локомотив София като изненадата в първенството?

Отборът върви много добре. За мен уцелиха с треньора Станислав Генчев, който понатрупа опит. През него като асистент преминаха доста треньори и по малко да е взел от всеки един, е отлично. Това нещо го прехвърли на Локомотив. Разбира се, и там имаше катаклизми. Редуваха спадове и възходи. Трябва да бъдат по-постоянни в играта си, за да може тимът да намери мястото си, на което е бил винаги – място в евротурнирите, а да не говорим, че се е приближавал и до борбата за титлата. Това е нужно на Локомотив.

Ще може ли друг ваш бивш отбор Спартак Варна да се пребори за оцеляването си, след като соколите назначиха Димитър Димитров начело на тима?

Херо ще се справи с тази задача. Въобще не мисля, че Спартак Варна ще изпадне. Ще привлекат добри футболисти, защото имат и прилични финансови възможности. При качествено ръководство и селекция ще се справят. Първата им цел е да останат в Първа лига, а след това ще мислят по-натам.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук