5 “сини” извода от евротурниритe

Емоциите около участието на Левски в Лигата на конференциите вече отшумяват. Сините направиха 5 правилни стъпки в надпреварата, преди да бъдат катурнати на шестата от фаворита Айнтрахт (0:2) в плейофа реванш за влизане в групите. Тимът на Николай Костов стартира с две чисти победи над северномакедонския Шкупи (2:0 и 1:0), след това елиминира израелския Апоел Беер Шева (0:0 и 2:1), преди да направи 1:1 със съперника от Франкфурт на Майн пред пълните трибуни на “Васил Левски”. Тези 6 двубоя дадоха доста поводи за размисъл и от тях могат да се извадят доста изводи. “Тема Спорт” предложи 5 то тях.

Изборът на треньор е правилен

През лятото най-важното решение, което в Левски трябваше да вземат, бе на кого да поверят отбора, защото през април Станимир Стоилов остави много големи обувки за пълнене. Сините бяха на косъм от това да ангажират сърбина Саво Милошевич, който е известен с избухливия си характер. В крайна сметка Наско Сираков прескочи тази мина и се спря на Николай Костов. Решението бе много изненадващо с оглед на първия престой на специалиста на “Герена” през сезон 2011/12, който бе кратък и прекъсна по негово желание. Сега Костов показва съвсем друго поведение. Бързо опозна състава, наложи част от вижданията си, направи отбора по-опасен в нападение. Наложи и играчи, които до момента бяха със статут на резерви. Държи се спокойно и уверено и предава тези си качества на футболистите.

Скамейката е къса

Треньор и директори вече обявиха като приоритетна цел спечелването на титлата. Ресурсът на сините обаче е ограничен. И въобще не може да се каже, че отборът разполага с по-голям потенциал от миналогодишния. Напротив – заместник на най-важния защитник Ноа Сонко Сундберг, който бе продаден в Лудогорец, няма. Липсва и играч, който да заеме ролята на Филип Кръстев. Сега отсъствието на последния се компенсира от отборната игра на няколко футболисти и леки корекции в схемата. В реванша с Айнтрахт се видя, че Костов просто няма кого да пусне, за да усили атаката. Джавад ел Джемили по принцип е титуляр, но влезе от скамейката. Хасими Фадига се запомни с бомбата срещу германците на “Васил Левски”, но още си остава загадка. Наред с това Костов няма никаква алтернатива на Рикардиньо за върха на атаката.

Тимът кали характера си

Точно в мачове на континенталната сцена най-добре се вижда какво можеш. В тях сините вдигнаха нивото си, надскочиха се. И показаха характер. Те не рухнаха на “Герена”, след като Апоел Беер Шева изравни резултата. В миналото това доста често се случваше и сините почти не печелеха мач, в който са допуснали гол. Срещу израелците обаче се вдигнаха на щурм и стигнаха до победата. Сините не се отказаха от преследването на по-добър резултат срещу Айнтрахт и в крайна сметка издрапаха до 1:1. А 4 от 6-те гола, които отбелязаха в Лига Европа, бяха в добавеното време. Това освен за късмет говори и за воля – гонил си своето до края. А това за млад състав е сериозен прогрес.

Отборът отеснява на Кордоба

Още от началото на годината Хосе Кордоба се явява най-апетитната хапка за чуждестранни клубове. Контузия през пролетта обаче го извади за дълго от терена и най-вероятно това провали негов трансфер през лятото. Панамският национал направи много добра евро кампания. И какво означава той за Левски, се видя най-добре срещу Айнтрахт. Централният защитник бе най-добрият от сините в двата мача срещу германците. В тях показа, че има нужната физика и скорост да играе в доста по-голямо първенство от нашето. Ако продължава така и котка не му мине път, то през зимата Левски ще му е отеснял много и ще се стигне до трансфер. А заместването му няма да е лесно.

Асен Митков има много хляб да изяде

Малко след старта на кампанията треньорът на Левски Николай Костов определи 19-годишния халф Асен Митков за един от най-важните играчи в отбора. Младокът тепърва захапва при сините. Загатна за голям потенциал, но в двубоите срещу Айнтрахт се видя, че има още много, ама много върху какво да работи. Срещите с германците трябва да са го научили на едно – забранено е да губи топката пред пеналта. Направи по един такъв гаф и в двата мача, като те неизменно завършваха с гол в мрежата на Пламен Андреев. Сбърка още в началото на сблъсъка в София, а след това го направи в края във Франкфурт, след което стана 2:0 за Айнтрахт и елиминацията на практика приключи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук