Ясена Стойнева: Условията не ни позволяват два успоредни състава, от десет ще останат осем момичета

Днес на официална пресконференция в Пресклуб „България“ националният ни ансамбъл по художествена гимнастика бе награден за отбор на месец август в анкетата на спортните редакции. От 2001-ва година насам ансамбъл по художествена гимнастика печели за 28-ми път наградата за отбор на месеца- сега след четвъртото място на Олимпиадата в Париж. „Перлите“ на Весела Димитрова и Ясена Стойнева събраха 16 гласа от спортните редакции, на второ място е отборът за младежи до 20 години по волейбол със седем гласа, а на трето-футболният отбор на Лудогорец „Разград“ с общо два. В анкетата участваха 25 спортни редакции.

Момичетата коментираха, че за първи път от доста време насам са имали възможност да си починат по-сериозно, както и да направят равносметка на случилото се в Париж.

Магдалина Миневска каза, че участието на Олимпиадата е било сбъдната мечта, победата на всяка цена е изиграла лоша шега под формата на пренавиване и допълнително напрежение.

Останалите гимнастички потвърдиха, че участието в Париж ще остави завинаги следа в сърцата им, независимо от пропуснатия медал. Те бяха единодушни, че ако липсата на медал ги е променила, то това ще донесе по-голямо доверие помежду им от тук нататък и повече зрялост.

„Малко още време не им достигна, за да се справят- в случая сработят. Твърде много амбиция и пренавиване имаше у тях. Не бяха само очакванията на публиката, те самите искаха да повторят успеха от Токио“, коментира помощник-треньорката Ясена Стойнева.

„Те са млади, времето е пред тях. Направена е селекция, момичетата са в същия състав. Условията не позволяват да имаме ансамбъл и още един резервен, успореден състав. Подготовката ще започне с десет грации, накрая ще останат осем състезателки- пет основни и две три резерви“, допълни още Ясена Стойнева.

Както е известно, към момента основният състав беше: Рейчъл Стоянов, Камелия Петрова, Маргарита Василева, София Иванова, Магдалина Миневска.

Сега пред ансамбъла предстои лагер в Белмекен. През 2025 година композициите според регламента ще бъдат на пет ленти първата и на три топки и два обръча-второто съчетание.

От 2026 до 2028 година композициите ще са различни – пет топки, както и три обръча и два чифта бухалки.

„Тепърва изучаваме новия правилник, той ще бъде малко по-облекчен. Планирано е да има повече възможности за артистичност, въпреки, че точно този компонент е доста субективно понятие“, завърши Стойнева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук