В последен кръг от редовния сезон Левски гостува на Арда в Пловдив на стадион „Локомотив“, където пет дни по-рано загуби с 2:0 първи полуфинален мач срещу Локомотив Пловдив. Това е втори мач в историята между двата отбора като в първия през есента Левски победи като домакин с 2:1 с голове на Тиам и Станислав Иванов. 

 Ситуацията в двата отбора е коренно различна. В Левски за пореден път се смени собствеността, а с нея по традиция и треньорите. Петър Хубчев е в процес на разтрогване на договора, за това до края на сезона неговите функции ще изпълнява не за първи път „треньорът под ръка“ Георги Тодоров. Специалистът от детско-юношеската школа на Левски ще се опита да изведе „сините“ до първа победа през годината, както и до първа победа в гостуване извън София от септември 2019-та, което е срамен антирекорд за Левски. А Георги Тодоров знае как да предразположи футболистите и да ги изведе до успех. Познава повечето от играчите отлично. За последно води отбора в заключителните пет кръга от сезон 2018-19, когато пое поста след освобождаването на Георги Дерменджиев и преди да бъде назначен Петър Хубчев. Тогава в първите си два мача записа две победи, след което равен с Лудогорец и завърши с две загуби – от цска-София и Берое. Но миналогодишната ситуацията беше по-различна, защото Левски не участваше в Купата на България, а и шансовете за второто място бяха илюзорни, а целта беше да се интегрират повече юноши от школата. Сега, въпреки проблемите, отборът е в битката за купата, както и за второто място в първенството, което може да се окаже скъпоценно за класиране в Лига Европа. Предстои реванш за купата и още шест мача за първенство, в които ще се преследва единствено победата. Така че този път трябва да бъде подходено по-сериозно и отговорно.

LEVSKI.BG

 Със сигурност играчите ще изпитат облекчение след казармения режим, наложен от Хубчев, но в главите им ще продължават да са проблемите за парите и бъдещето. Затова на терена ще си проличи кои са професионалисти и чии мисли са насочени към терена, а не извън него. Очевидно бе завърналото се настроени първите тренировки след края на ерата „Хубчев“. Този импулс трябва да се прехвърли и на терена.

 Георги Тодоров има за решаване и на много проблеми със състава заради наказани и контузени футболисти основно в защита, където и играчите там се броят на пръстите на едната ръка. Живко Миланов е все още невъзстановен, както и Деян Лозев. Така че отново като бек се очаква да играе неубедителният досега Ивайло Найденов. Иван Горанов пък е наказан за натрупани картони. И така единствените здрави и сигурни бранители остават колебливият Янис Каргас и единственият постоянен в изявите си Холмар Ейолфсон. В разширения състав попадна тийнейджърът от школата Костадин Илиев, който се очаква и да започне като титуляр отляво на защитата. Има вариант и някой от дефанзивните халфове да бъде върнат не за първи път като централен бранител. На вратата също е интересно дали ще продължи залагането на Милан Миятович или в игра ще се даде шанс на Георги Георгиев. Напред изглеждат също доста неясни нещата, тъй като Георги Тодоров смята да промени схемата и да заложи на по-комбинативна и атакуваща тактика. Симеон Славчев отново има ковтузия и няма да е на разположение. Така халфовете, между които ще се разпределят позициите в средата на терена остават Райнов, Тиам, Мазурек, Нашименто, Юруков и Спиерингс. Флангови футболисти и нападатели са Станислав Иванов, Паулиньо, Мартин и Марин Петкови, Костов и Дени Алар. За голямо съжаление на треньора и голмайсторът на Левски Робърта е контузен.

LEVSKIBG.

 Арда от началото на годината също нямат записана победа. Преди пандемията допуснаха две загуби и направиха равенство, а след подновяването на първенството реализираха две равенства, но последното 1:1, което беше преди четири дни, срещу Лудогорец е най-престижното от тях и се счита дори за победа. В този мач шампионите от Разград водеха категорично играта, но направиха много пропуски заради липса на концентрация, което им изигра лоша шега и кърджалии се възползваха максимално. Добра новина за Левски е, че наказан за Арда е голмайсторът им Иван Коконов. Футболистите на Георги Тодоров обаче са длъжни да спечелят, тъй като борбата за второто място може да се окаже изключително важна. В момента „сините“ заемат четвърта позиция с 46 точки, а на втора и трета с по 49 точки са цска-София и Локомотив Пловдив, които се изправят в директен сблъсък няколко часа след като завърши мачът на Левски срещу Арда. От петата позиция с 45 точки дебне изненадата на сезона Славия.

 Ситуацията пред Георги Тодоров е изключително деликатна, но не и невъзможна, стига да намери правилния подход към играчите. А вече е показвал, че го може и че не го е страх да влезе в огъня.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук