Рилски спортист написа нова златна страница в своята история, след като за първи път завоюва Суперкупата на България. Селекцията на Людмил Хаджисотиров излъга Левски с 91-85 в мача за трофея, изигран в столичната зала „Универсиада“. Самоковци бяха в ролята на лидери през цялата среща и въпреки че „сините“ не се отказаха и на няколко пъти докарваха нещата до равенство, техните съперници измъкнаха триумфа. По този начин Рилецо стартира сезона със злато и същевременно детронира действащия носител на трофея.  

В състава на „скиорите“ се завърна Павлин Иванов, който пропусна голяма част от предсезонната им подготовка. От своя столичани не разчитаха на Христо Захариев, който ще пропусне голяма част от сезона, но официален дебют направи последното им попълнение Марио Литъл.

За двата отбора предстои началото на новия сезон в НБЛ. На 8 октомври (петък) Рилски ще гостува на Шумен в двубой от първия кръг. Ден по-късно четата на Константин Папазов ще приеме Черно море Тича.

Гостите се ориентираха по-бързо в откриващите минути и за отрицателно време се настаниха на лидерската позиция, като в основно оръжие се превърна Трей Портър, който се чувстваше достатъчно комфортно под съперниковия кош. Цветомир Чернокожев бе единственият светъл лъч за домакините и се стараеше да им вдъхне живот. В следващия момент Алекс Симеонов и Брендън Браун поеха щафетата от своя съотборник и това осигури възможност на самоковци да се изстрелят с 11 точки в края на встъпителната десетка.

„Скиорите“ нямаха никакво желание да правят мача интересен и продължиха да властват на паркета, а за това се погрижиха основно Джеймс Паджет, Деян Карамфилов и Симеонов. „Сините“ намериха начин да вземат глътка въздух и да съкратят изоставането си до известна степен с помощта на Асен Великов, Венцислав Петков и Николай Михайлов. Два бързи коша на Лъчезар Димитров, както и тройка на Великов, дадоха допълнително самочувствие на столичани. Ситуацията за Рилецо се усложни, тъй като високите му играчи натежаха с лични нарушения, но във финалните акорди на полувремето кош на Симеонов фиксира 49-42 в негова полза.

При подновяването на играта епизодични прояви на Чавдар Костов, Великов и Чернокожев внесоха допълнително спокойствие в редиците на настоящите шампиони в НБЛ, докато от другата страна под светлините на прожекторите най-често попадаха Браун и Портър. Силно включване от пейката на Марио Литъл и точната ръка на Костов от наказателната линия доближиха столичния отбор само до точка. Все пак Паджет и Браун напомниха за себе си, извеждайки Рилски с 3 точки след 30 минути игра.

Честите нарушения и грешки от двете страни дадоха ход на заключителната четвърт. Последваха точни стрелби на Чернокожев и Петков, които направиха така, че домакините да се докопат до равенството. Актуалните вицешампиони в българския елит не останаха длъжни и на бърза ръка си върнаха водачеството чрез Мирослав Васов и Карамфилов. Солови изпълнения на Костов и Литъл възстановиха паритета, но тройка и два точни изстрела на Симеонов изведоха участника във ФИБА Къп с 5 точки напред при по-малко от две минути до края. Успешен пробив на Чернокожев и успешен шут зад дъгата на Литъл доближиха отбора от Балканската лига само до точка във финалните 37 секунди. Забивка на Портър отново увеличи актива на тима от Самоков до плюс 3. След това Петков отбеляза само веднъж от наказателната линия, а Васов отвърна с кош и фаул, с което окончателно сложи точка на спора.

Трей Портър даде криле на победителите със своите 21 точки, борби и чадъра. Алекс Симеонов реализира 17Деян Карамфилов отбеляза 12Брендън Браун се разписа с 11 и асистенции.

Марио Литъл направи отлично впечатление още при своя дебют за „сините“. Американецът поведе колоната на реализаторите с 20 точки, допълнени още с борба, 3 асистенции и отнета топка. Цветомир Чернокожев се отчете с 16 и овладени под двата ринга топки, Венцислав Петков вкара 14Чавдар Костов навъртя 12 и 7 овладени под двата ринга топки.

СТАТИСТИКА ОТ ЛЕВСКИ-РИЛСКИ СПОРТИСТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук