Балкан Ботевград постави втори последователен триумф на своята сметка в НБЛ. Селекцията на Небойша Видич срази Левски с 80-69 в среща от деветия кръг, изиграна в „Арена Ботевград“. Ботевградчани контролираха ситуацията на паркета през голяма част от мача, а освен това демонстрираха доста повече баскетболни аргументи, особено при асистенциите, които бяха 21-7 в тяхна полза. На разположение за „сините“ отново бе Ивица Радич.

„Зелените“ вече могат да се похвалят с шест победи и три загуби, което им отрежда четвъртата позиция във временното класиране. От своя страна баскетболистите на Константин Папазов продължават да заемат второто място с баланс от седем успеха и три поражения, като имат и мач повече. На 30 декември (четвъртък) Балкан ще бъде домакин на Ямбол, докато следващата среща за действащите шампиони ще бъде на 5 януари, когато ще приемат Рилски спортист.

Доброто представяне под коша от страна на двата отбора и честите нарушения, както и неточните стрелби, преобладаваха в откриващите минути. Димитър Димитров се превърна в главно действащо лице за домакините, докато от другата страна Венцислав Петков и Марио Литъл поеха реализаторските функции. В следващия момент силното включване на Николай Грозев от пейката даде резултат и осигури възможността на ботевградчани да се изстрелят с 4 точки напред в края на дебютния период.

Двата тима акцентираха на играта в защита на старта на следващата десетка и безплодните атаки се редуваха. Точният мерник на Илайджа Митру-Лонг, Петков и Литъл вдъхна увереност на гостите и по този начин ги постави временно на лидерската позиция. „Зелените“ не се стъписаха и реагираха с добри индивидуални изпълнения на Калил Дюкс, Дерик Маркс и Димитров, за да се приберат в съблекалнята при 36-31.

Началото на второто полувреме принадлежеше на Трейвин Тибодо, Дюкс и Маркс, които дадоха допълнителен импулс на тима от Ботевград. Обичайните заподозрени в лицето на Петков и Литъл дадоха криле на столичани и обърнаха хода на събитията в тяхна полза. Балкан не допусна някакъв срив в своята игра и сложи край на третата част със силна серия от 13-5, дело на Дивон Уошингтън, Димитръв, Макрс Тибодо, след което се радваше на актив от 7 точки.

Сценарият от дебютните минути на предпоследната четвърт се повтори и в началото на заключителната, тъй като Димтров и Уошингтън поддържаха спокойствието домакинските редици. Митру-Лонг и Литъл оставиха настоящите шампиони в играта и редуцираха пасива им до 6 точки, но тройка на Крис Минков възстанови статуквото на паркета. Ивица Радич отвърна с важен кош, но Маркс и Тибодо сложиха точка на спора във финалните акорди. 

Дерик Маркс даде тон на победителите с 16 точки и асистенции, Дивон Уошингтън го последва с 15 и борби. Димитър Димитров финишира с 14 и завършващи подавания, Калил Дюкс се прибра в съблекалнята с 12 и 7 завършващи паса.

Венцислав Петков се представи на висота за Левски със своите 20 точки, включително и точни шута зад дъгата. Марио Литъл се разписа с 18Иладжа Митру-Лонг остана с 15.

СТАТИСТИКА ОТ БАЛКАН БОТЕВГРАД-ЛЕВСКИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук