Помощник-треньорът на Пирин Благоевград Петър Михтарски даде интервю преди предстоящия двубой с Левски в неделя. Бронзовият медалист от САЩ ’94 заяви, че при сините вече се усеща почеркът на Станимир Стоилов, но каза, че орлетата също имат силни страни. Двамата с Мъри бяха съотборници в два периода в Левски, като успяха да спечелят титлата и Купата на България. Михтарски говори за националите и битката за президентския пост в БФС.

Г-н Михтарски, каква е тръпката в Пирин? Като легенда на клуба и на града прехвърляте ли настроението в съблекалнята?

– Настроението в тима е нормално като преди мач. В града също го има и очакваме двубоя в неделя. Предполагам, че ще се напълни стадионът за срещата с Левски, въпреки че дават времето да се развали. Надяваме се на подкрепата на привържениците. Виждате, че в България като цяло има отлив на фенове от трибуните. Не ходят много хората на мачове, но дано срещу Левски да присъстват повече запалянковци и да имаме подкрепата, която винаги сме имали от тях.

Можете ли да продължите положителната ви серия, която вече набъбна на седем мача без поражение в първенството?

– Дай Боже, да продължи. Настроението и нагласата ни е такава. Сега предстои мач срещу Левски и знаете, че в момента се играе трудно срещу тях. Начело със Станимир Стоилов сините имат напредък. Но и нашият тим е в добро състояние и очаквам да се получи хубав мач.

Споменахте за Левски, къде забелязвате силните страни на тима?

– Не обичам да коментирам другите отбори, но се вижда, че отборът играе по-добре.

Станимир Стоилов ли е главният „виновник“ за подобрението на играта на сините?

– Вижда се почеркът на Мъри. Сините играят на ниво, изграждат атаките си с хубави комбинации. Взеха горе-долу добри попълнения, и то особено в защита. Вижда се, че Левски се вдига и си стъпва на краката.

Остават два мача до края на редовния сезон – домакинство на Левски и гостуване на Царско село. Какви цели си поставя Пирин? Може ли да се атакува седмото място, ако тимът попадне в горната четворка на втората осмица?

– Малко ще използвам клишетата, но мислим за предстоящия двубой с Левски. Както е казано – мач за мач. След това идва срещата с Царско село. Имаме възможност да се качим в горната четворка и ще се опитаме да го изпълним. Има настроение в отбора и се надявам в предстоящите два мача да успеем да го направим. Но такива цели за седмото място и бараж за евротурнирите не си поставяме. На първо време е, ако можем да сме в горната половина на таблицата. Дано изиграем добри мачове и да запазим настроението, което го има в тима в момента.

Колко голямо предимство за Пирин е, че в тима има много опитни футболисти и повечето играчи са от Благоевград или от региона?

– Още от лятото заложихме на футболисти, които са от града и от школата на клуба. Играчи, знаещи какво означава Пирин. В началото на сезона не тръгнахме добре, но сега влязохме в ритъм. Някои говореха, че настоящите ни футболисти са стари, но във футбола няма стари и млади, а можещи и неможещи. Всичко е до дисциплината, раздаването и професионализма. От последните седем мача не може да сме недоволни. Играем добре.

Треньорският щаб начело с вас и Радослав Митревски също познава отлично обстановката в клуба. Това помага ли много при общуването с отбора?

– Преди това също съм бил треньор на голяма част от момчетата. Ради (б.а. Радослав Митревски) дори е бил съотборник с някои от тях. Вижте, намираме общ език с футболистите и нещата се получават. Тези играчи няма какво повече да ги научиш. Те са играли на много високо ниво – в България и чужбина. Момчета, които имат над 300 мача в тези първенства и националния отбор. Да не им изброявам отборите. Всеки треньор мечтае да има такива футболисти. А това, че са по на 34-35 години… това са само цифри. Или можеш, или не можеш. Може да си играч на 20 години и да не умееш да ритнеш топката. Важното е отношението, дали пазиш някакъв режим, професионализъм и т.н. За момента тези футболисти не ни подвеждат и може само да сме доволни от тях. Надявам се да продължим така и до края на сезона, а следващите два мача са ни много важни.

Как ви се вижда националният отбор, след като сте били част от славните години на представителния ни тим? Какъв е коментарът ви и за успеха на юношите, които се класираха за европейското първенство в Израел?

– В последния отбор имаме двама представители – Мирослав Митев, който е треньор на вратарите, и един от физиотерапевтите. Класираха се заслужено и им пожелахме да станат европейски шампиони. Не бяхме достигали на такъв форум при тази възраст от много време (б.а. през 2015 година сме домакини на шампионата). Аз бях на такъв, но това беше преди повече от 30 години. Това е голям успех и се надявам да излизат все по-добри футболисти. Колкото до мъжете, виждам потенциал в този отбор въпреки загубите от Катар и Хърватска. Има много млади момчета и ще трябва време. Ясен Петров в момента извършва това подмладяване. Според мен футболистите трябва да играят с по-голямо самочувствие и увереност. Малко сме плахи, а тези играчи имат качества да играят добър футбол. Надявам се да се класира и мъжкият отбор на голямо първенство, но всичко си зависи от момчетата. В младежкия национален отбор също виждам много качествени играчи. Видяхте, че играхме като равен с равен с Нидерландия, а дори и ги изпуснахме. Създадоха много хубави положения, но не успяха да ги вкарат.

Какво е мнението ви и за битката между Борислав Михайлов и Димитър Бербатов за президентския пост на БФС?

– Не ми се иска да коментирам тези престрелки. Надявам се по-бързо да се оправят тези неща, защото е неприятно. Има протести. Това не е хубаво изобщо за българския футбол. Дано да има някакво решение от ФИФА или УЕФА и да се знае за какво става въпрос. Това са неприятни работи, защото може да продължи дълго време и нищо чудно да ни накажат да не участваме в евротурнирите. Има го и този момент.

„Тема Спорт“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук